Alerta al delta de l'Ebre pels danys del temporal al Trabucador

L’istme està inundat i es tem que pugui tornar a trencar-se si la llevantada s’allarga durant dies. L’empresa salinera Infosa ha hagut d’aturar l’activitat a la punta de la Banya

15 marzo 2022 17:20 | Actualizado a 15 marzo 2022 17:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El temporal Celia i la llevantada que afecta el litoral aquesta setmana tornen a colpejar el delta de l’Ebre. La barra del Trabucador ha quedat inundada i s’hi ha produït microtalls i alguns galatxos. De moment no s’ha trencat com en ocasions anteriors, però es tem que pugui acabar succeint en els propers dies si l’episodi de vent i gran onatge s’allarga en el temps, tal i com adverteixen les previsions meteorològiques.

Altres punts afectats són l’Arenal, a l’Ampolla, on les onades ja arribaven ahir al passeig; o Riumar. També hi ha l’atenció posada en veure si resisteixen l’embat de les onades el front litoral de l’illa de Buda, la platja de la Marquesa o la Bassa de l’Arena, altres punts habitualment afectats en cas de llevantades.

A les salines de la Trinitat de la punta de la Banya, l’empresa Infosa ha hagut d’aturar l’activitat i no saben quan podran recuperar-la.

Segons detalla el director general, Manel Salvadó, els efectes del temporal es van avançar 24 hores i van sorprendre una treballadora, que es va quedar estacada amb el vehicle. Així, es va decidir treure tot el personal i l’empresa roman tancada i sense transport de la sal, en espera de veure l’afectació final del temporal.

«Aquesta és la cinquena vegada des de l’estiu que s’inunda el Trabucador, però fins ara no hi ha hagut cap trencament. Esperem que aguanti», comentà Salvadó al Diari. El cert és que fins al moment no s’han produït temporals tant importants com el Gloria i el Filomena, que van tenir greus afectacions a la zona i per a la seua activitat.

Sorres pendents

Infosa està preparada per fer entrar maquinària a reparar l’accés terrestre a les salines, si l’istme no es trenca. «Les últimes reparacions les hem anat fent sense maquinària pesant i ara està pràcticament tot llis, l’aigua salta per dalt i és el que volíem i s’acanala menys, però si s’acaba la sorra, s’ha de moure», detalla Salvadó.

Mentrestant, continuen treballant en el projecte per poder construir un moll a la punta de la Banya que permeti en un futur poder transportar la sal per via marítima.

Des de l’empresa salinera lamenten que no s’hagi executat encara el projecte d’aportació de sorres als punts fràgils del Delta, previst per Costes de l’Estat la tardor del 2021 i que finalment s’executarà a partir del setembre d’enguany.

Els tràmits i requeriments de la declaració d’impacte ambiental del projecte han retardat els terminis, fet que ha comportat retrets entre l’Estat i la Generalitat.

El projecte, amb un pressupost de 4 milions d’euros, suposa una aportació total de 350.000 metres cúbics d’arena. 150.000 es preveuen a la barra del Trabucador, 150.000 més al front litoral de Deltebre i 50.000 a l’Illa de Buda, a Sant Jaume d’Enveja. Inicialment es preveia també una actuació a la platja de l’Arenal de l’Ampolla, però una anàlisi ambiental més acurada ha determinat que la zona requereix d’altres solucions estructurals.

Pla també pendent

Tant des d’Infosa com des de la Taula de Consens pel Delta (que aplega els ajuntaments i regants de la zona) i el Moviment de Lluita pel Delta (MOLDE), es reclama aquest projecte com a bàsic per a mantenir el Delta, en espera dels projectes estructurals que s’hauran de desenvolupar a través del Pla de protecció del Delta que prepara el Ministeri per a la Transició Ecològica i que encara no s’ha aprovat definitivament.

Des de MOLDE defensen el Pla Delta que va proposar la Taula de Consens (el qual té com a premissa el manteniment de l’actual morfologia del litoral i per tant, la no pèrdua de més terreny davant del mar), i remarquen que el Delta no pot esperar més. «Aquest nou temporal ens ho ha ensenyat novament. Està havent-hi moltes afectacions i hem de reaccionar», comenta al Diari Carme Franch, una dels seus membres.

Comentarios
Multimedia Diari