Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    El 2022 es van registrar 20 casos d’abús sexual a menors a les Terres de l’Ebre

    El Barnahus obrirà portes el proper mes de febrer a Tortosa

    28 noviembre 2023 17:21 | Actualizado a 28 noviembre 2023 19:02
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El Barnahus de les Terres de l’Ebre, l’espai per atendre menors que han sigut víctimes d’abús sexual, obrirà portes el proper mes de febrer a Tortosa.

    Com ha explicat el director del serveis territorials de Drets Socials, Juan Manuel Jaramillo, l’espai s’ubicarà en una antiga masia situada al barri de Ferreries, on ja s’estan fent les obres per convertir-la en un espai acollidor per als menors.

    La casa disposarà de dos sales d’espera, espais de treball, despatxos, una sala d’exploració mèdica, i comptarà amb dos equips formats per un psicòleg una treballadora social que acompanyarà els infants i les seues famílies, dos tècniques del departament de Drets Socials que valoraran cas per cas, i personal administratiu.

    El servei s’ha adjudicat a l’entitat Suara, que treballarà en coordinació amb els diferents departaments de la Generalitat.

    Jaramillo ha concretat que durant l’any 2022 es van registrar a les Terres de l’Ebre una vintena de casos d’abusos a menors.

    Unificar circuits

    El principal impulsor de les Barnahus és el Departament de Drets Socials —mitjançant la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència—, però en coordinació amb Salut, Educació, Justícia, Interior i Igualtat i Feminismes. Barnahus es va iniciar com a projecte pilot a Tarragona amb la voluntat d’estendre’s per tot el territori.

    El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seues famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguen els que hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic... D’aquesta manera ara hi ha un circuit de coordinació.

    Els objectius principals són dos. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculen a un binomi professional -que habitualment està format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social-, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir-hi les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.

    Comentarios
    Multimedia Diari