Reclamen que els ajuts pels danys a les oliveres prioritzin professionals i joves

Cooperatives, Denominacions d’Origen  de l’oli i Unió de Pagesos denuncien la «manca de propostes» i la «poca celeritat» de la Generalitat

05 febrero 2021 15:56 | Actualizado a 05 febrero 2021 15:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Unió de Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), i les Denominacions d’Origen (DOP) Terra Alta, Siurana, les Garrigues i Baix Ebre-Montsià alerten de la manca de propostes concretes del Departament d’Agricultura per al sector de l’oli després dels danys que va causar les nevades del temporal Filomena, com ara ajuts directes de caràcter extraordinari, així com la poca celeritat per donar una resposta a la situació.
Les entitats, que van expressar la seva preocupació per aquesta qüestió en la reunió de la Taula sectorial agrària de l’oli d’oliva que va tenir lloc dijous per analitzar els danys de la nevada, consideren que gairebé quatre setmanes després del temporal, els productors necessiten realitzar urgentment les tasques de recuperació de les finques afectades.
En aquest sentit, les entitats, que havien demanat la convocatòria de la Taula  van exigir a Agricultura celeritat en la valoració de danys, ja que, com havien  exposat, les primeres actuacions a les finques evidencien que l’afectació és molt més important del que semblava inicialment. Les hectàrees afectades sumen més de 40.000, especialment a les explotacions de la Terra Alta, la Ribera Ebre, el Priorat, les Garrigues, el Segrià, el Pla d’Urgell, l’Urgell, municipis de la Conca de Barberà i el municipi del Perelló (Baix Ebre).
Les entitats van proposar al Departament tres mesures urgents: un Pla de recuperació del potencial productiu que es dugui a terme en quatre anys i que inclogui un ajut per aquest 2021, i un pla de xoc per cobrir els costos de recuperació d’aquest primer any de les parcel·les afectades. També van demanar que aquest ajut es destini a totes les persones titulars d’explotacions agràries d’oliverar afectades pel temporal que hagin patit danys en el potencial productiu de les seves explotacions, prioritzant, a través d’un sistema de punts, a joves agricultors i agricultors professionals. «Cal que el Departament destini una dotació pressupostària suficient per atendre a tots els agricultors afectats», remarquen.
Les entitats també van demanar un ajut a les cooperatives i almàsseres per compensar la pèrdua de producció, així com començar a treballar urgentment per a la millora de l’assegurança agrària de l’olivera. En aquest sentit, consideren que cal convocar urgentment una reunió del Grup de treball d’assegurances agràries d’Agricultura per modificar les condicions de l’assegurança amb l’objectiu que s’ajusti a la realitat i a la necessitat del sector. 
El Departament va informar que ha creat un formulari, un document de responsabilitat, que els afectats poden omplir i retornar a les oficines d’Agricultura. Aquest formulari no dona dret al possible ajut que es plantegés però ha de servir per tenir dades sobre el grau d’afectació. Les entitats entenen que tot i que el Departament s’ha compromès a buscar solucions per a aquesta situació, la pagesia afectada necessita que s’apliquin mesures urgents per resoldre-la el més aviat possible.

Comentarios
Multimedia Diari