L’accés al Trabucador serà gratuït, però es mantenen restriccions

L’Ajuntament justifica la mesura pel dèficit generat pel sistema
de barreres i vigilància de l’any passat, que xifra en 80.000 euros. S’ha senyalitzat l’aparcament i se sancionaran accions incíviques

29 junio 2023 16:59 | Actualizado a 29 junio 2023 23:09
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Finalment l’Ajuntament de la Ràpita ha decidit deixar sense accés regulat de pagament la barra del Trabucador aquest estiu. Una decisió que ja s’ha transmès al Parc Natural del Delta de l’Ebre.

El 2021, arran l’alta afluència de vehicles que va tenir aquest fràgil espai natural durant l’estiu de la pandèmia, es va instal·lar una barrera de pagament per accedir i estacionar i vigilància. Ara, el nou equip de govern de l’Ajuntament de la Ràpita justifica el canvi pel dèficit que generen aquestes mesures, que quantifiquen en 80.000 euros. No obstant això, sí s’han senyalitzat els espais d’estacionament (400) i se sancionaran les accions incíviques.

Durant els dos passats estius s’instal·lava una barrera que regulava el pas a la barra del Trabucador des de l’1 de juliol fins al 31 d’agost. Els veïns de la Ràpita estaven exclosos del pagament. Enguany finalment ningú no haurà de pagar. Aquest fet, però, no alterarà el sistema d’ordenació d’aparcaments i la pernoctació a la platja que segueix totalment prohibida, com en la resta d’espais no habilitats del Delta de l’Ebre.

«La regulació al trànsit rodat va ser un tema necessari en temps de pandèmia, ja que hi havia molt de desordre. Però portem dos estius amb la regulació i això ha generat un dèficit important per a l’Ajuntament. L’any passat va ser un dèficit de 80.000 euros que assumia íntegrament l’Ajuntament de la Ràpita, entre el servei de gestió turística, agents cívics i d’aparcament, la vigilància nocturna, la contractació de socorrista, la neteja, el material elèctric, la contractació de sanitaris, a més de la taxa que s’havia de pagar a Costes de l’Estat», explica al Diari la regidora de Turisme de l’Ajuntament de la Ràpita, Helena Queral. «En consens amb les regidores afectades, s’ha pres aquesta desició perquè no podem assumir aquesta despesa. El motiu és principalment econòmic. Hi ha moltes més necessitats a la Ràpita i no ens podem permetre el luxe de perdre 80.000 euros. No passarem un tercer estiu perdent diners», argumenta la regidora de Turisme.

Queral considera que l’experiència d’enguany ha de permetre traçar un pla per poder actuar de forma més eficient durant un estiu amb un escenari amb una afluència de visitants aparentment més normalitzada després de la pandèmia.

«Veurem com va aquest primer estiu, que serà de prova, i després valorarem amb calma i temps de cara a l’estiu que ve buscar un sistema més eficient», detalla Queral.

Ara, s’ha reordenat l’espai. En total, s’habilitaran inicialment 400 de les 700 places d’aparcament per a vehicles. També s’impedirà el pas a vehicles particulars a partir de la tanca del quilòmetre 2,5 cap a la punta de la Banya

Crida a la responsabilitat

Amb tot l’Ajuntament de la Ràpita fa una crida a la responsabilitat i demanen a la ciutadania que es respecte aquest fràgil espai. La presència d’agents policials de forma regular tindrà com a objectiu evitar les conductes incíviques i sancionar quan sigue necessari.

«Fem una crida a la ciutadania per tal que es comporte de manera cívica en aquest espai, i recordem que no es pot pernoctar o, del contrari, es portaran cap a casa una sanció. En això serem inflexibles», clou la regidora.

Comentarios
Multimedia Diari