La feina sindical i social de les pageses

La nostra organització agrària té present la figura de la pagesa des de sempre; així ho recull en els seus estatuts i també hi plasma la necessitat del llenguatge inclusiu

09 marzo 2022 09:23 | Actualizado a 09 marzo 2022 09:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Alguna companya pagesa em comenta que no es vol afiliar a cap sindicat agrari perquè no s’hi sent representada. Us explico què fem a Unió de Pagesos per nosaltres, per les pageses. La nostra organització agrària té present la figura de la pagesa des de sempre; així ho recull en els seus estatuts i també hi plasma la necessitat del llenguatge inclusiu.

És cert que des del seu inici, com en la majoria d’organitzacions i institucions, gairebé tots els seus integrants eren, i continuen sent, homes, però el 1987 les dones afiliades van veure la necessitat d’organitzar-se, quan en una assemblea de la coordinadora estatal es van trobar un grup molt petit de dones delegades de les respectives Unions en mig de molts homes, i un d’ells, va tenir la brillant idea de regalar un ram de flors a cada una d’elles com si el seu paper allà fos només decoratiu i no actiu com a agricultores i ramaderes professionals.

Aquest fet va ser el detonant perquè les pageses reaccionessin i es posessin a treballar pel reconeixement de la seva aportació social i econòmica en el desenvolupament de les empreses agràries, ramaderes i forestals i en el conjunt del món rural.

Des de llavors fins ara s’han fet molts passos fins a arribar a tenir el Sector Social de Dones d’Unió de Pagesos, organitzat com el coneixem avui, i sempre ha tingut el suport dels òrgans de decisió del sindicat. Però per aconseguir aquests objectius calia, i cal, participació per part nostra a tots els àmbits, des del més petit, com pot ser la nostra empresa, fins al més ampli, com pot ser el sindicat, cooperatives, juntes rectores, etc.

Si no hi participem, no hi som. I cal també definir uns objectius perquè hem de ser les protagonistes de les nostres decisions i actuacions.

Amb això vull dir que no ha estat el sindicat qui no ha deixat espai a les dones, sinó la conscienciació social del rol preestablert que s’atorga a la majoria de dones, siguin pageses o no.

A Unió de Pagesos lluitem per l’impuls de la igualtat de gènere a les zones rurals, per un medi rural inclusiu, amb serveis assistencials, educatius i de salut de qualitat, i per la reducció de la bretxa digital; per promoure l’organització de les mateixes dones i fomentar-ne la participació en les estructures sindicals i òrgans de participació i decisió. 

Per la diversitat, els canvis de rols i les responsabilitats compartides entre homes i dones. Per aconseguir un veritable equilibri territorial i lluitar contra el despoblament rural. Per fomentar l’accés a la terra per a les dones i per la millora dels drets de la Política Agrària Comuna.

Contra la discriminació de gènere en el treball i la invisibilització de les dones en la gestió i titularitat de les empreses agràries. Per la sensibilització contra la violència de gènere al món rural. Per un medi rural sostenible, apostant per iniciatives locals constructores de paisatges i diversitats econòmiques.

Tant en el món rural com en el món urbà, hi ha col·lectius socials de dones organitzats per diferents interessos i problemàtiques, i nosaltres en som un exemple més.

La necessitat de comunicació, de relació, de crear sinergies, de formació i creixement i reconeixement professional i personal, i la de treballar per millorar les condicions de vida dels pagesos i pageses de casa nostra ens fan moure.

A Unió de Pagesos defensem la igualtat, la pagesia femenina i el territori, el 8 de març, i cada dia de l’any. 

Comentarios
Multimedia Diari