El patrimoni fluvial descobert per la 'gaianada' serà inventariat

Es vol deixar constància de tots els elements construïts a l'entorn del riu, com rescloses, sèquies, mines o sínies

19 mayo 2017 16:29 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els fenòmens devastadors a vegades tenen un vessant positiu, i aquest ha sigut el cas de la riuada que patí el Gaià arran de les fortes pluges del 2 de novembre de 2015.

La ‘gaianada’ va destruir la llera del riu al seu pas per la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Tarragonès, però també deixà a la vista múltiples estructures hidràuliques, construccions i molins que havien quedat a l’oblit entre la vegetació. Tota una oportunitat per redescobrir el riu.

Ara, un grup de persones, sota el paraigua de l’Associació Terres del Gaià, i amb el suport del Centre d’Estudis d’Altafulla, el Centre d’Estudis del Gaià i l’Associació Cultural Baixa Segarra, vol posar en marxa un projecte per inventariar el patrimoni fluvial redescobert gràcies a la ‘gaianada’ i així deixar constància de tots aquests elements, com rescloses, sèquies, mines o sínies.

L’actuació es realitzarà entre el naixement del riu, a la Font de les Canelles de Santa Coloma de Queralt, fins a la seva desembocadura, a la platja de Tamarit, incloent els afluents.

«L’objectiu és posar en valor la marca ‘Gaià’, la seva herència cultural i que la població es faci seu el riu», explicaven ahir els impulsors durant la presentació a Santa Coloma de Queralt.

El projecte encara es troba en una fase molt inicial, però ja s’han marcat els passos a seguir. Així, en una primera fase tres equips formats per voluntaris s’encarregaran d’inventariar cada un dels elements patrimonials trobats a través d’unes fitxes, dades que posteriorment seran bolcades en una base de dades consultable a través d’Internet.

Aquest treball de recerca es realitzarà, d’una banda, a través d’inventaris i catàlegs ja existents, una tasca que es completarà amb el treball de camp sobre el terreny que repassarà cada un dels trams del riu.

Amb totes les informacions aportades es comptarà amb una base de dades que actuarà com a punt de partida de la segona fase del projecte: una investigació i interpretació de la documentació. Finalment, el projecte preveu la divulgació dels elements trobats i treballar per la seva conservació.

A dia d’avui, la iniciativa està començant a configurar els tres grups de voluntaris que faran el treball de camp, i ja compta amb un blog on es publiquen les novetats del projecte, patrimonifluvialdelgaia.wordpress.com. Així mateix, a la web terresdelgaia.omeka.net es pot consultar la primera fitxa. Es tracta d’una construcció localitzada a Vilabella, entre el molí rònec i el molí del mig, que actuava com a punt de recolzament de dues palanques per treure aigua del riu i traslladar-la a una sèquia.

Comentarios
Multimedia Diari