La dona, una llavor de creació en el flamenc

Audiovisual. DansPXL presenta el teaser de ‘Semillas’, un projecte rodat amb la companyia de dansa espanyola Corales al Pati dels Llimoners de la botiga de flors Heura Musa de Valls

28 septiembre 2020 10:00 | Actualizado a 28 septiembre 2020 10:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«Reivindicar la figura de la dona creadora i emprenedora a la dansa, especialment en el món de la dansa espanyola i flamenca». Amb aquest propòsit la productora audiovisual i fotogràfica DansPXL ha presentat el teaser del videodansa Semillas. «Arran del confinament van sorgir diferents oportunitats per poder crear nous videodanses. Durant molt de temps hem treballat al costat de Corales, Companyia de Dansa Espanyola i Flamenc amb seu a Reus, cobrint els seus espectacles i llavors vam pensar fer algun projecte amb ells», recorda Marta Arjona.

Corales és una companyia d’artistes que creen espectacles de dansa espanyola i flamenca, amb un ampli ventall de repertori i muntatges, i compta amb més de deu anys d’experiència. La companyia està codirigida pels ballarins Aroa Villares, Cristina Tobías, Jose M. Jiménez i Pilar Sanz, comptant amb un cos de ball de 14 ballarines. En aquest cas, els protagonistes de Semillas són Villares, Tobías i Jiménez. La peça arrenca amb un dels poemes que l’escriptora Elena Grausen va crear pel primer espectacle de Corales, En clave de mujer. «Aquesta primera producció està basada en el paper de la dona en la creació de dansa espanyola, que moltes vegades ha estat menystingut. En clave de mujer revalora aquest paper i reivindica la figura de la dona creadora en la dansa en general i sobretot en el flamenc», afirma Marta Arjona, i afegeix que «el nostre objectiu també és donar a conèixer la dansa espanyola que, malauradament, en els darrers anys s’ha polititzat i s’ha deixat de costat, quan és un art que no té res a veure amb la política».

«D’una llavor tot creix i es desenvolupa». Així és Semillas. Amb aquest punt de partida, DansPXL va escollir com escenari el Pati dels Llimoners de la botiga de flors Heura Musa de Valls. «És un espai envoltat d’arbres on ja s’ha desenvolupat aquest creixement, i on la dona i la creació flueixen», afirma la vallenca videògrafa, qui destaca que «des del punt de vista tècnic, la dansa espanyola no es pot ballar en qualsevol terra, i en el Pati dels Llimoners ha estat molt fàcil».

El videodansa Semillas té tres parts diferenciades: la primera és un duet que arrenca amb el poema d’Elena Grausen; en la segona els intèrprets ballen amb vanos –pintats per l’artista vallenca Berta Artigal–, i en l’última part dansen amb castanyoles. El projecte està codirigit des de DansPXL pel tàndem format per mare i filla, Maite Blasco i Marta Arjona.

Així mateix, un dels punts forts d’aquesta producció és el predomini del so directe dels ballarins, en forma de taconeo i castanyola. «Una de les coses que no havíem fet abans és enregistrar el 80% del vídeo amb so en directe. És insòlit i hem aconseguit una profunditat sonora molt precisa», destaca la vallenca. Per ara, el teaser de Semillas està disponible en línia als perfils de xarxes socials de DansPXL i al seu canal de Vimeo, mentre que l’estrena està prevista pel 16 de novembre, Dia Internacional del Flamenc.

Comentarios
Multimedia Diari