Una 'Piràmide' per fomentar la lectura a primària i secundària

Tots els centres educatius catalans rebran cartells i propostes didàctiques per afavorir el desenvolupament de l'hàbit lector entre l'alumnat

| Actualizado a 20 mayo 2017 21:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament d'Ensenyament presenta aquest dimarts als centres docents la Piràmide de la lectura per tal de promoure l'hàbit lector entre els alumnes catalans. Per aquest motiu, tots els centres educatius de Catalunya rebran a partir d'avui un conjunt de cartells i de propostes didàctiques per tal de promoure la lectura, tant a l'educació primària com a l'educació secundària. El principal objectiu és desenvolupar i refermar l'hàbit lector no només a l'aula, sinó també fora d'ella. Per aconseguir-ho es proposa que els alumnes seleccionin una "dieta d'activitats de lectura" i una "freqüència" que els permeti adquirir o consolidar el seu hàbit lector, segons indica el Departament.

 

La proposta vol aconseguir la implicació directa dels alumnes en la definició de la pròpia piràmide. Dins la proposta s'hi inclou també la necessitat de demanar la participació de les famílies.

 

La Piràmide de la lectura forma part de l'Impuls de la Lectura, un pla que té com a finalitat millorar la competència lectora i en conseqüència, l'èxit escolar dels alumnes. La proposta, a semblança d'altres iniciatives com la piràmide d'alimentació saludable o d'activitat física recomanada, proposa un seguit d'accions que es consideren fonamentals per desenvolupar l'hàbit lector en els alumnes. Accions que s'estableixen en nivells diferents de freqüència: diàriament, un cop a la setmana, un cop al mes, i un cop l'any.

 

D'aquesta manera, es vol desenvolupar l'hàbit lector entre els alumnes, ja que aquest hàbit està relacionat amb l'èxit escolar, en aspectes fonamentals com ara: comprensió lectora, ortografia i gramàtica, nivell de coneixements generals, capacitat de reflexió i comprensió d'altres cultures.

 

Els centres educatius rebran material didàctic, tant pel professorat com per l'alumne, protagonista de les propostes. Els alumnes disposaran d'una proposta interactiva, es tracta d'una piràmide en blanc on hauran d'omplir amb les accions relacionades amb la lectura, ja sigui quan ho facin diàriament, setmanalment, mensualment o anualment.

 

En el primer nivell se situarien, per exemple, portar un llibre a la motxilla, llegir una estona abans de dormir o tenir el carnet de la biblioteca. Aquí es descriuen com han de ser aquestes accions per tal de fomentar l'hàbit lector: en el cas de la lectura es recomana abans de dormir i a la mateixa hora; i en el cas del carnet de biblioteca es vol que tots els nens el tinguin.

 

Així, en el segon nivell s'inclouen accions com demanar en préstec llibres a la biblioteca de l'escola, llegir davant les persones estimades o penjar una recomanació de lectura a la cartellera de l'aula, a la biblioteca o al blog. En el cas de secundària, es posa com a exemple llegir la premsa escrita, llegir a un germà petit o anar a llegir a la biblioteca.

 

En el nivell d'hàbit mensual es poden establir, a primària, accions com intercanviar o recomanar els llibres als amics o visitar llibreries. A l'educació secundària, participar en clubs de lectura o seguir les recomanacions dels booktubers -joves que davant d'una càmera expliquen els llibres que llegeixen i en fomenten la lectura-. Finalment, i com a recomanacions anuals, es proposa demanar llibres per Reis o per l'aniversari o visitar les parades de llibres durant la diada de Sant Jordi.

 

A partir d'aquí, el professorat, conjuntament amb el grup classe, formularà hipòtesis de com haurien d'omplir-se les piràmides. Cada alumne reflexionarà sobre el seu propi hàbit lector i desenvoluparà la seva autonomia en aquesta matèria. La Piràmide no només està adreçada a alumnat i professors, també a les famílies que rebran informació sobre les propostes, ja que aquestes són un actor important per tal que l'alumne desenvolupi el gust per la lectura.

 

La campanya també s'estendrà a les biblioteques de Catalunya, que rebran els cartells de la Piràmide. La xarxa de lectura pública del Departament de Cultura també dedica actuacions a divulgar i promoure l'hàbit lector.

Comentarios
Multimedia Diari