Antonio Suárez: «Unes festes amb una gran varietat d’actes per a tots els públics»

Festa Major de Riba-roja. L’alcalde del municipi destaca com a activitats de referència les tradicions del pa beneït, la Festa del Riu i el Ball de Coques

22 agosto 2018 08:58 | Actualizado a 22 agosto 2018 09:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El tret de sortida de la Festa Major de Riba-roja serà demà, dijous 23, i donarà peu a sis dies d’activitats i tradicions molt variades, per a tots els gustos i per a tots els públics. L’alcalde del municipi, Antonio Suárez, detalla en aquesta entrevista els trets més importants de la programació d’enguany.

Com són les festes majors de Riba-roja?
Són unes festes de caire tradicional, que a la vegada incorporen novetats, elements que es van introduint amb els anys i que si tenen èxit per part de la gent, al final es queden fixats. Les definiria com unes festes amb una gran varietat d’actes lúdics, esportius i culturals a gust de tothom i per a tot tipus de públics.

Quins són els actes més tradicionals?
Entre els sis dies de festa major a Riba-roja hi ha alguns actes puntals, referents al municipi. En primer lloc tenim la proclamació de les Pubilles i dels Hereus, que tindrà lloc demà, dijous, el primer dia de festa major. Després, el dia 24, el dia de la festivitat de Sant Bertomeu, el nostre patró. Entre els actes religiosos d’aquest dia destaca la processó amb el pa beneït que porten les dones al cap, una tradició que és molt nostra. Un altre acte molt destacat, multitudinari i molt tradicional, dintre del dia 24, és el Ball de Coques celebrat a la plaça de l’Església. I no podem oblidar la Festa del Riu, que té lloc a les instal·lacions del Club Nàutic, amb les activitats de sempre, amb diferents curses, el pal ensabonat, la travessa del riu nedant, cursa en caiacs i piragües, caça de síndries, i el berenar amb fruita fresca.

Quines novetats hi ha enguany a la programació?
Com a nova incorporació tenim la presentació del llibre Forns d’oli de ginebre, de la Marina Orobitg, la Judit Vidal i els Amics de Riba-roja, que tindrà lloc dintre de la Tarda de Patrimoni Etnològic Local del diumenge 26. A banda, voldria destacar una novetat molt important, dintre d’un dels actes més tradicional, que és la Cursa Pedestre. Enguany, en la seva 68a edició, és el primer cop que tots els premis seran en metàl·lic, i que els premis seran completament igual tant per a homes com per a dones. D’aquesta manera arribem a una igualtat plena. Esperem que, així, hi hagi una major participació per part de les dones. Jo recordo com, antigament, només participaven homes, tot i que ara ja fa uns anys va participar la primera dona, però esperem que la participació del sector femení augmenti.

Quins altres actes no es perden els ciutadans de Riba-roja?
Com comentava al principi, hi ha activitats que no són de les més tradicionals, però que s’han anat instaurant i prenen protagonisme gràcies a la resposta positiva de la gent. Per exemple és el cas del Menja’t Riba-roja, un sopar al carrer amb degustacions de productes presentats pel comerç local. Aquesta iniciativa arrencava fa set anys i ha quedat ja com a part del programa i entre els actes més destacats. El mateix podria dir del Carnaval d’estiu, que actualment és al municipi més tradicional i multitudinari que el Carnaval d’hivern.

Quins projectes s’han dut a terme recentment al municipi?
Aquest mes de maig vam inaugurar i vam posar en funcionament la reforma de la llar de jubilats, amb una inversió de 126.000 euros. A banda, fa tres setmanes, vam dur a terme l’arranjament de la plaça dels jubilats, amb la construcció d’una zona de lleure. Ara, a banda de la pista amb petanca, hi ha aparells de gimnàstica per a la gent gran i gronxadors per als petits.

I actualment, en  què esteu treballant al municipi?
Ara estem treballant en l’ampliació del cementiri, que falta només rematar-la. Per tenir el projecte tancat ens falta acabar la façana, acció que durem a terme un cop finalitzada la Festa Major, així que gairebé ja podem dir que està llest. Amb aquesta ampliació es disposa de 177 nínxols nous. Personalment, crec que és una obra molt bonica, que ha aconseguit unir la part del cementiri vell amb el nou. 

I de cara al proper any?
Tenim pendent tres obres més de cara al proper any. Per una banda tenim el nou Centre de dia, que s’ubicarà als baixos de l’ajuntament del municipi; i dues obres més a la façana fluvial, que persegueixen l’objectiu d’acabar d’endreçar el nucli antic. 

Comentarios
Multimedia Diari