El 60% de les converses d’alumnes als patis dels instituts de Valls són en castellà

Plataforma per la llengua posa en marxa un pla d’accions per incrementar l’ús del català entre els joves de la ciutat

10 junio 2021 19:00 | Actualizado a 11 junio 2021 05:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Prop del 60% de les converses que tenen els alumnes dels instituts de Valls al pati són en castellà. El 39,4% són en català i la resta en altres llengües. Per revertir aquesta situació, Plataforma per la Llengua activarà un pla d’accions a partir d’aquest estiu amb l’objectiu d’afavorir l’ús del català en diversos àmbits dels joves de Valls. La mesura respon a un estudi sociolingüístic realitzat als tres instituts públics de la ciutat – el Narcís Oller, el Jaume Huguet i el Serra de Miramar- d’on s’han extret aquestes dades.

Les dades s’han obtingut a través d’una enquesta contestada pels estudiants i d’un estudi d’observació fet als tres centres, que revela que el català va en retrocés a Valls, que es caracteritza per ser majoritàriament catalanoparlant. Aquestes xifres «no són tan preocupants com a la resta de Catalunya on la mitjana de converses en català a pati és del 14%», diu la regidora d’Ensenyament i Política Lingüística, Teresa Rull. «Això no ens ha de consolar, creiem que encara hi som a temps de despertar consciències i fer entendre que el català és una llengua necessària entre el jovent», afegeix.

Després de fer l’estudi i amb una mostra de 1.820 converses, extreta als patis dels instituts i a l’entrada i ala sortida dels centres, Plataforma per la Llengua conclou que la llengua majoritària entre els alumnes dels tres instituts és el castellà. Concretament, un 59% de les converses observades són en aquesta llengua mentre que un 39,4% són en català i un 1,6% en altres llengües. A més, els resultats de l’estudi conclouen que hi ha grans diferències en l’ús del català en funció dels cicles educatius. Per exemple, a la ESO el castellà predomina al 63,7% de les converses. Per contra, al batxillerat, el català domina entre els alumnes de Batxillerat amb un 58,6%, però el castellà s’imposa amb un 74,6% als cicles formatius.

Com a dada destacada, l’estudi revela que la participació de les noies afavoreix les converses en català, on la presència d’aquesta llengua supera el 40%, mentre que baixa fins al 31% en les converses on només hi participen nois.

Per últim, preguntats sobre els perfils que més segueixen a les diferents xarxes socials que utilitzen, els alumnes dels tres instituts destaquen sobretot creadors castellanoparlants, essent els referents en català molt residuals.

Per poder capgirar la situació, la Plataforma per la Llengua durà a terme un seguit d’accions que es realitzaran en diverses fases i dilatades en el temps.

Tallers gratuïts per als joves

Per una banda, aquest proper mes de juliol, l’entitat impartirà vuit tallers de dues hores adreçats a estudiants d’entre 13 i 16 anys on podran aprendre a crear una cançó de rap per enregistrar. També hi haurà un altre taller de xarxes socials, mems, doblatge i retransmissions esportives. Les activitats estaran finançades i encarregades per l’Ajuntament de Valls i, per tant, no tindran cap cost pels assistents i es duran a terme al Centre Cívic. El pla preveu altres accions als centres escolars però també es vol incidir en altres contextos dels joves.

L’entitat considera que s’han de treballar aspectes com l’oci musical o audiovisual vinculat a les xarxes socials i al consum cultural. Els àmbits del lleure i l’esport i les accions a l’administració també jugaran un paper important en el desenvolupament del pla, ja que es considera que tenen un paper rellevant en fomentar l’ús del català a la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari