El Santuari de Montferri estrena avui nova il·luminació exterior i interior

Dedicat a la Mare de Déu de Montserrat, es vol potenciar i dignificar perquè  sigui un pol d’atracció turística 

24 abril 2021 17:26 | Actualizado a 25 abril 2021 06:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El santuari de la Mare de Déu de Montserrat és vaixell insígnia a Montferri. El temple, obra modernista projectat per l’arquitecte Josep Maria Jujol, vol emular un vaixell amb la popa orientada al massís de les muntanyes montserratines.

Tant l’Ajuntament –que és el titular del temple– com l’Associació del Santuari de la Mare de Déu de Montserrat coincideixen en afirmar que no volen només mantenir-lo sinó també millorar-lo i dignificar-lo. Ara ja s’ha fet la renovació del sistema d’il·luminació, tant interior com exterior del santuari, el qual s’havia quedat obsolet. Miquel López, segon tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, explica, pel que fa a l’interior del temple, que «molts dels focus estaven fosos, d’altres projectant temperatura de color diferent dels arcs catenaris, llums del terra sense funcionament i les caixes de distribució elèctrica, dissimuladament situades a la coberta, la majoria trencades o comunicades». L’import de la despesa ascendeix a 11.000 euros, que serà cobert amb recursos de l’Ajuntament.

Pel que fa als exteriors, el mal estat dels focus havien deixat les dues majestuoses  agulles a les fosques. Per aquest motiu s’està renovant la lluminària, que ha de contribuir en destacar l’esveltesa de l’edifici. Miquel López comenta que «es tracta de recuperar la il·luminació originària per a tot el conjunt». En aquest cas, el cost és de 5.500 euros i serà finançat mitjançant una subvenció del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona. 

Un romanent de 1.500 euros procedent d’una altra dotació del PAM serà invertit en la instal·lació de vuit focus per il·luminar el campanar, que es troba separat del cos de l’ermita.

La nova il·luminació de l’interior s’estrenarà avui en el decurs de la missa a la una de la tarda. El que no hi haurà és el tradicional aplec, amb l’arrossada popular a causa de la pandèmia.

Per una altra part, després de molts anys, es va esporgar els pins que envolten el santuari, amb la retirada de la poda i de branques seques «la qual cosa  ha afavorit la visualització del monument, des de qualsevol punt», comenta el regidor. Un aspecte que enllaça amb els treballs d’enjardinament i de plantació d’arbusts que s’encetaran demà per formar un mur verd a la zona d’aparcament, «que minimitzarà l’impacte visual dels vehicles estacionats», subratlla López. Ho fa possible l’aportació econòmica de l’Associació del Santuari de la Mare de Déu de Montserrat, que presideix Xavier Esplugas, l’anterior alcalde.L’associació, amb mig centenar de socis i sense ànim de lucre, en conveni amb l’Ajuntament col·labora des del voluntariat en l’organització dels esdeveniments en el marc del santuari, com ara les tres principals i participades festes que fins a l’esclat de la pandèmia es venien celebrant anualment. 

López apunta que un pressupost de 65.000 euros s’invertirà en l’execució del projecte redactat per un enginyer, dirigit a la instal·lació de lluminària, en pilones d’un metre d’alçada, i senyalització del tram que va des de la rotonda de la l’avinguda Arquitecte Jujol d’accés al turó de l’ermita. Així mateix, inclou plantar una torre amb tres reflectors per il·luminar la zona de lleure del pinar, l’escenari de les arrosades i festes populars.

L’obra

El santuari va ser projectat per l’arquitecte Josep Maria Jujol que es va començar a construir entre el 1922 i el 1926. Les obres es van aturar a causa de la Guerra Civil. No va ser fins a l’any 1985 que es van emprendre els treballs de neteja, així com la consolidació de l’obra feta, que va finalitzar l’any 1999. El mes d’abril d’aquell any es van beneir les campanes i el 30 de maig es va fer la bendicció del santuari. L’estructura, va ser construïda a partir de cent vint arcs catenaris i hi va treballar tot el poble. A l’interior hi predomina la policromia amb vitralls de colors vius, dissenyats pel mateix Jujol.

Comentarios
Multimedia Diari