El pont del Molí del Pas de Montblanc es convertirà en una passera

La riuada del 2019 es va endur aquesta infraestructura que ara s’ha d’arranjar, com la resta de ponts malmesos des de fa dos anys

01 octubre 2021 18:00 | Actualizado a 02 octubre 2021 09:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El pont del Molí del Pas, a Montblanc, es convertirà en una passera. Actualment, aquest pas és inexistent, ja que la riuada de l’octubre del 2019 es va endur la infraestructura i tan sols queda en peu un petit pilar que el sostenia. Aquest és un dels projectes que s’han de dur a terme per restituir els danys que encara queden en el terme municipal montblanquí.

Finalment s’ha optat per fer una passera, «ja que la modalitat de pont que s’havia proposat no l’ha acceptat l’Agència Catalana de l’Aigua», diu al Diari l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu. Les obres, però, no es poden desenvolupar de forma immediata. «Som conscients que no es pot fer a l’hivern pel nivell freàtic del riu», explica l’alcalde. De fet, en les èpoques on el riu baixa més ple, l’aigua podrà passar per sobre d’aquesta plataforma que es construirà. Per això, les obres s’han de fer quan les condicions ho permetin.

«Tenim un termini que abasta tot l’any 2022 per a fer-lo i creiem que les obres podrien començar al mes d’abril de l’any vinent. Així ho podrem realitzar de forma correcta», afegeix Andreu.

La mateixa casuística es produeix al Pont Vell o al Pont de Bolovi, que hauran d’esperar fins a l’arribada de mesos més càlids per a rebre una intervenció. «Els fonaments d’aquests dos ponts són complicats», afirma Andreu. «S’han de fer estreps nous per sota del nivell freàtic i també les parts més exteriors», apunta.

On si que s’espera més celeritat és en el camí del Pont Vell al Molí del Pas, a la mateixa zona afectada. L’Ajuntament ha donat llum verda a la reconstrucció d’aquesta via, malmesa també per la riuada de l’octubre del 2019. El projecte s’acaba d’aprovar inicialment a la Junta de Govern. Per tant, encara ha de fer el seu recorregut administratiu per tenir l’aprovació definitiva, com passar el període previ d’al·legacions. Aquesta actuació té un pressupost d’execució de 123.785 euros. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), per la seva banda, ha emès un informe favorable perquè es pugui dur a terme la reconstrucció del camí del Molí del Pas, ja que «passa per una zona de domini públic hidràulic», segons apunten al Diari fonts de l’ACA.

El dia 22 d’aquest mes es compliran dos anys d’aquella fatídica riuada. L’any passat, el primer aniversari va tenir un regust agredolç, ja que va estar marcat per les crítiques de diversos alcaldes cap a la lentitud de l’administració central.

Resolució provisional

Josep Andreu va ser un dels que va reclamar a l’Estat que accelerés els tràmits administratius que havien de permetre l’arribada dels diners per poder dur a terme les grans obres de les infraestructures afectades.

Ara, dos anys després, encara queda feina per fer i projectes per executar. «Demanem la resolució definitiva dels projectes que falten per poder fer la licitació d’obres», diu Andreu, ja que actualment es troben en un punt de resolució provisional. «Espero que el segon aniversari no sigui com el primer, però si la Generalitat no ha resolt el que pertoca també els haurem de fer una crítica», assegura. «Espero, però, que en aquest mes es faci la resolució definitiva i poder fer la licitació», demana l’alcalde.

Comentarios
Multimedia Diari