Els bombers continuen treballant a la zona afectada per l'incendi de la Conca per evitar represes

Les imatges aèries mostren un paisatge arrasat pel foc que va cremar quasi 1.700 hectàrees de sis termes municipals

28 julio 2021 19:10 | Actualizado a 29 julio 2021 10:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els bombers continuen treballant a la zona de l’incendi de Santa Coloma de Queralt per evitar possibles represes del foc, que està controlat però encara no està extingit. Els diversos efectius es troben revisant el perímetre i controlant els punts calents i les petites reproduccions que es van detectant però, segons asseguren, cap d’elles té continuïtat.

En les darreres hores s’han anat detectant petites represes en diferents punts però s’han sufocat i controlat ràpidament. Alguns veïns de la zona s’havien mostrat preocupats per la presència de fum en punts on ja no n’hi havia, com a la zona de l’entorn del castell de Queralt, però des del cos de bombers afirmen que «és normal» que això passi a l’interior del perímetre, ja que encara queden punts calents que s’han d’acabar d’extingir.

Ahir, encara restaven a la zona un total de 23 dotacions terrestres dels bombers que també van comptar amb el suport i la col·laboració dels voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), que es troben a l’incendi des del primer moment, ahir reomplint punts d’aigua que s’empren en el control i extinció del foc.

Els bombers seguiran a la zona els propers dies fins donar l’incendi per extingit, un succés que, vist des de l’aire, ha deixat un paisatge totalment desèrtic en molts punts, sobretot a la zona de Bellprat, a l’Anoia, que s’ha endut la pijtor part amb la majoria d’hectàrees cremades.

Punts d’interès cultural com l’entorn del castell de Queralt s’han tenyit de color negre per la vegetació cremada, però el monument, que data del segle XII, i l’ermita que l’acompanya, han quedat intactes.

L’incendi, que ha cremat quasi 1.700 hectàrees, la majoria de vegetació forestal, es va iniciar prop de la carretera, en un camp de cereals. Els Agents Rurals treballen amb la principal hipòtesi que va ser causat per un accident mecànic i afirmen que la intencionalitat té poca força, tot i que la investigació no està tancada.

Ajuts als damnificats

Per tal de facilitar la recuperació de camps i d’altres pèrdues que han tingut lloc arran de l’incendi, CaixaBank ha aprovat un pla d’ajudes que inclou una línia de finançament especial per donar suport a tots els afectats per l’incendi.

Aquesta línia de finançament en condicions preferents va destinada a pal·liar la situació dels agricultors, principalment explotacions cerealistes, i dels ramaders, que han patit danys a les seves collites, estris, maquinàries i vehicles, entre d’altres infraestructures.

Per una banda, els afectats podran accedir a préstecs personals i hipotecaris en condicions preferents i, per una altra, comptaran també amb la possibilitat de rebre bestretes dels pagaments de sinistres d’Agroseguro i dels ajuts de la PAC, així com de línies especifiques destinades a la reforestació.

Aquestes línies preferents disposaran de períodes de carència de fins a quatre anys en els casos en que sigui necessari.

L’entitat bancària ha posat també a disposició dels seus clients que tenen contractada una assegurança un telèfon exclusiu per atendre els sinistres de la llar provocats per l’incendi. Els clients poden trucar al telèfon 932 994 776, per tramitar els sinistres.

Per altra banda, CaixaBank i la Fundació la Caixa donaran també suport econòmic a la recuperació mediambiental de les zones afectades en coordinació amb els ajuntaments afectats. El suport a les persones i el desenvolupament i conservació del territori són eixos fonamentals per a CaixaBank i la Fundació “la Caixa”.

Pel que fa al territori, veïns i entitats s’han mobilitzat ràpidament per crear la plataforma ‘Revifem Queralt’ amb l’objectiu de documentar l’incendi i evitar que caigui en l’oblit, a més de buscar respostes a què ha de passar a partir d’ara en aquestes comarques i com es poden evitar desastres com aquests en un futur. També volen crear xarxa entre tots els pobles afectats per les flames com són Bellprat, Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles a la comarca de l’Anoia, i Les Piles, Santa Coloma de Queralt i Pontils a la comarca de la Conca de Barberà. Properament anunciaran noves accions.

Comentarios
Multimedia Diari