Els primers tests d’antigens a Valls marquen la represa castellera

Un centenar de membres dels Xiquets de Valls van fer-se la prova ahir al Pius, abans del primer assaig per portar un pilar de 5 a plaça per Sant Joan, en el marc d’una prova pilot

04 junio 2021 19:30 | Actualizado a 05 junio 2021 11:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El claustre del Pius Hospital de Valls va ser l’escenari, ahir al vespre, de l’inici de la prova pilot que ha de suposar la represa de l’activitat castellera, que es materialitzarà amb una primera actuació a plaça dels Xiquets de Valls per Sant Joan, on alçaran un simbòlic pilar de 5.

El centenar de castellers que participaran en aquest acte - 50 per colla- va realitzar-se un test d’antigen ràpid per poder assistir al primer assaig de l’esperada actuació, un protocol que forma part de l’assaig clínic i que es repetirà cada divendres, el dia de l’actuació i una setmana després de Sant Joan, per garantir totes les mesures de seguretat.

El Pius està fent servir el mateix dispositiu que s’ha estat realitzant durant la pandèmia per a fer cribratges massius. Ahir, es van poder fer fins a 110 tests en dues hores, obtenint els resultats uns 15 minuts després. Un centenar de les proves les van fer als castellers que participaran en l’actuació i 10 van ser per a altres membres de l’organització de la colla que també són presents als assaigs i, per tant, tenen contacte amb la resta. «És un dispositiu molt àgil, amb tests endonasals que no molesten tant com d’altres», assegura la directora d’infermeria del Pius Hospital, Montserrat Pié.

Els castellers de la Colla Joves Xiquets de Valls van ser els primers en realitzar-se el test, cap a les set de la tarda, ja que el seu assaig començava més aviat. Des d’aquella hora, els participants d’aquesta prova pilot van fer una fila que feia el tomb al claustre de l’hospital vallenc, deixant la canalla en primer lloc per a passar la prova abans que la resta. Cap a les vuit del vespre, va ser el torn de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que van seguir el mateix dispositiu minuts abans de començar amb el seu assaig.

En ambdues tongades, es va repetir la imatge de nervis pel que fa a la canalla i cares d’il·lusió dels grans per poder retrobar-se i que deixaven veure la seva expressió d’emoció darrere de la mascareta. Els castellers escollits de cada colla per a formar part de l’assaig clínic no tenen patologies prèvies i han signat una declaració responsable, conforme no presenten símptomes compatibles amb la Covid-19 ni han estat en contacte amb persones sospitoses o confirmades de la malaltia.

De cara als tres divendres que falten abans de l’actuació de Sant Joan, se seguirà el mateix protocol, però s’espera alleugerir-lo una mica donat que ahir es va fer com si els ‘pacients’ es vinguessin a visitar, amb la corresponent introducció de dades a l’ordenador, un tràmit que ja no hauran de tornar a passar.

Protocol si surt un positiu

En cas que en aquests cribratges surti algun resultat positiu amb l’antigen ràpid, «buscaríem la comprovació d’aquest positiu amb una prova PCR», explica el director del CAP de Valls, Josep Maria Magrinyà. En aquest cas, a més, el casteller s’hauria d’aïllar, mentre no arriba la conclusió de la segona prova i es validaria el resultat de la PCR, tal com es faria en un cas normal, fora d’aquest assaig clínic. L’assaig casteller, en principi, podria continuar amb normalitat, però sense la presència d’aquesta persona.

El dia de l’actuació, que serà el 24 de juny a la plaça del Blat, a banda de fer la prova d’antigen ràpid als castellers, també es realitzarà als grallers de les colles, «que no tenen contacte amb la pinya però es farà per precaució», diu Magrinyà. A més, l’espai de la plaça estarà perimetrat amb quatre punts d’accés amb control de temperatura als assistents, que seran membres de les dues colles vallenques, que hauran d’entrar i sortir de forma esglaonada, seguint indicacions.

Comentarios
Multimedia Diari