Enderrocaran edificis en mal estat de l’aparcament del Barri Vell de Valls

L’espai que quedarà lliure servirà per guanyar un nou accés al pàrquing i millorar la visual de l’església de Sant Joan

14 julio 2021 20:40 | Actualizado a 15 julio 2021 05:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tres edificis en runa ubicats a l’aparcament del Barri Vell de Valls despareiexeran properament per guanyar un espai que servirà per endreçar la zona urbanísticament. Els immobles, propietat de l’Ajuntament, s’enderrocaran per poder guanyar una nova zona en aquest punt de la ciutat que es considera «estratègic», ja que «és un lloc de pas important, que es comunicarà amb la Muralla de Sant Antoni, es troba a prop del centre comercial de la ciutat i en l’entorn protegit de l’església de Sant Joan», afirma l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré.

«Aquest projecte s’emmarca en la recuperació del centre històric», afegeix. De moment, ja s’ha fet una actuació prèvia que ha consistit en sanejar el solar i, amb el futur enderroc, «acabarem d’endreçar la zona», diu la regidora d’Urbanisme, Sònia Roca.

Dels edificis que hi ha en aquest espai se n’enderrocaran un total de quatre, corresponents a finques dels antics carrers Sant Miquel i de la Font d’en Bosc i que actualment separen l’aparcament de la Muralla de Sant Antoni. Un dels edificis no es podrà tocar, ja que està protegit com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Es tracta de l’antiga adoberia del segle XIX, que serà l’únic del conjunt d’immobles que es conservarà i que està ubicada en una zona coneguda com l’Hort de Tondo.

Aquesta actuació permetrà ampliar la visual de la zona, directament connectada amb l’església de Sant Joan i «estem estudiant un pas des de l’aparcament fins a la Muralla de Sant Antoni», afirma Roca, amb l’objectiu que aquesta sigui una de les principals entrades al Centre Històric a través de l’aparcament.

Està previst que el projecte d’enderroc es realitzi cap al mes de setembre d’enguany i, depenent de la disponibilitat pressupostària, que s’estima en uns 200.000 euros, es decidirà si s’executarà per fases o tot de cop.

Ca Xapes i Ca Padró, més a prop

D’altra banda, l’Ajuntament està començant a avançar en altres projectes del Centre Històric de la ciutat. Un d’ells és l’adequació de Ca Padró, al carrer de la Cort, com a nova seu de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard. L’immoble, que ja és de propietat municipal, haurà de passar primer per un estudi arqueològic que es durà a terme a finals d’agost a càrrec d’un arqueòleg medievalista que servirà per completar la redacció del projecte de recuperació d’aquest edifici històric.

L’estudi es farà extensiu a immobles annexes que comparteixen elements amb Ca Padró, com tres cases del carrer Peixateria i una del carrer Forn Nou, principalment les seves plantes baixa i primera, en un treball de camp que inclou repicats més extensius i l’obertura de sondejos en subsòl. El treball es complementarà documentalment amb el buidatge d’arxius i seus documentals.

La Junta de Govern de Valls també ha aprovat de manera definitiva el projecte de rehabilitació de l’edifici històric de Ca Xapes, amb un pressupost per contracte de 3.010.000 euros que preveu la rehabilitació d’aquest edifici protegit perquè torni a ser la seu de la Llar del Jubilat. L’interior, d’uns 2.000 m2 de superfície construïda repartits en tres plantes, es reformarà per fer-ho més accessible i funcional a les necessitats de l’equipament i activitats de la Llar.

Comentarios
Multimedia Diari