La Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls recupera el format tradicional

L’actor Quim Masferrer arrencarà el primer calçot de la temporada i cuiners de renom elaboraran plats en directe

09 noviembre 2021 19:40 | Actualizado a 11 noviembre 2021 06:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Jornada Gastronòmica del Calçot, que enguany arriba a la seva 8a edició, recupera el seu format tradicional i tornarà a instal·lar-se a la plaça del Pati de Valls per oferir cuina el·laborada amb el producte per excel·lència de la ciutat de Valls. Serà el dissabte 20 de novembre i comptarà amb la presència de cuiners de renom que elaboraran els seus plats en directe. L’Associació de Restauradors de Valls, a més, servirà croquetes de calçot seguint l’exitosa recepta del xef Nandu Jubany, que es podran maridar amb vi.

La jornada, també servirà per donar el tret de sortida a la temporada de calçotades, ja que començarà amb l’arrencada simbòlica del primer calçot, que enguany anirà a càrrec de l’actor Quim Masferrer que, a més, serà nomenat Amic de l’Autèntica Calçotada de Valls, en un acte que també se celebrarà al Pati a les 11.45.

«Aquest és un esdeveniment estratègic per a la ciutat i ara el recuperem amb l’esplendor d’abans de la pandèmia», assegura el regidor de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Valls, Òscar Peris. «Comptem amb un producte de qualitat, com el calçot de la IGP, bons vins i els restauradors locals», afegeix.

Un cop s’hagi donat el tret de sortida a la jornada, a partir de les 12 del matí el Pati es convertià en una gran cuina a l’aire lliure amb l’inici del showcooking o cuina en directe, que anirà a càrrec del xef Òscar Manresa, del restaurant Catalina, de Gavà; de Joel Castanyé, del restaurant la Boscana, de Bellvís, a Lleida; i del vallenc Andreu Guasch, de la Licorera Vallenca. Tots tres oferiran una demostració de cuina amb receptes a base de calçots, un fet que «posiciona Valls com a referència de l’alta cuina de quilòmetre zero», apunta Peris.

Maridatge amb la DO Tarragona

El àpats del showcooking i les croquetes dels restauradors de Valls es podran acompanyar amb vins de l’Alt Camp, ja que la plaça també acollirà un estand de la DO Tarragona que estarà representada amb quatre cellers com són la Vinícola de Nulles; Vinya Janine, de Rodonyà; Cellers Blanch, de Puigpelat o el celler Mas Bella, de Masmolets.

Una de les entitats que promou el consum de calçots i esdeveniments com aquest és la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, una denominació ‘d’etiqueta’ que garanteix i distingeix la qualitat del producte i avala la seva procedència ‘quilòmetre zero’.

Pel que fa a la producció, enguany s’han plantat més unitats que l’any passat, segons dades de la IGP i la previsió és tenir una bona collita.

Els restaurants de Valls i de la resta de l’Alt Camp també comencen la temporada amb molt bones perspectives, després de la gran davallada de l’any passat a causa de la pandèmia, on les calçotades es feien majoritàriament a casa o per emportar. «Enguany en tenim moltes ganes i esperem que sigui com la del 2019, estem preparats per a una bona temporada», afirma el president de l’Associació de Restauradors de Valls, Joan Mira.

Amb aquesta la 8a Jornada Gastronòmica del Calçot del proper 20 de novembre es donarà el tret de sortida a la temporada de calçotades, que tindrà el seu punt culminant el dia 23 de gener de 2022 amb la celebració de la Gran Festa de la Calçotada, que enguany es farà una setmana abans de l’habitual per evitar coincidir amb les festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, que comencen el darrer cap de setmana de gener.

Comentarios
Multimedia Diari