La rehabilitació del centre històric de Valls centra bona part del pressupost municipal

La remodelació de les voreres i la xarxa d’aigua del passeig de l’Estació, la millora de centres educatius, l’enllumenat del polígon o els serveis socials, són algunes de les inversions

18 febrero 2021 19:10 | Actualizado a 19 febrero 2021 11:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La situació sanitària actual ha condicionat del tot l’elaboració del nou pressupost municipal de Valls, que supera els 30 milions d’euros. És per això que els comptes d’aquest any se centren fonamentalment en pal·liar les conseqüències derivades de la Covid-19 en les empreses i al societat vallenca. No obstant això, s’han destinat diverses partides a les millores d’equipaments o barris de la ciutat, entre d’altres projectes.

«Hem d’aprofitar per atendre a les famílies vulnerables i sortir més forts d’aquesta crisi reforçant l’activitat econòmica a tots els nivells», explica l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré.

El nou pressupost, que s’haurà de sotmetre a aprovació en el ple del mes de març, és el més elevat que s’ha presentat mai a l’Ajuntament de Valls amb un creixement d’un 4,7% respecte de l’anterior. Des del consistori l’han definit com un «pressupost Covid» i s’ha dividit en tres eixos principals. Per una banda, «destinem 3,4 milions d’euros als serveis a les persones», diu Farré. Entre d’altres coses es reforçaran els programes d’atenció social, els ajuts a famílies i col·lectius vulnerables i el Servei d’Ajuda a Domicili.

El segon gran apartat que presenta aquest pressupost és aquell va destinat a la reactivació econòmica, la formació i la creació d’ocupació, amb 1,3 milions d’euros, un 7,2% d’increment en relació al 2020. En aquest sentit, l’Ajuntament augmenta fins als 942.000 euros, un 10% més, l’aportació a l’Institut Municipal de Desenvolupament Local Vallsgenera per fer front a la disminució per part de les administracions superiors en el finançament dels programes de polítiques actives d’ocupació i formació.

En tercer lloc, s’ha fet una aposta per les inversions, incrementant-les un 15% més respecte de l’any anterior. «Hem de posar en marxa diversos equipaments», expressa l’alcaldessa de Valls. En aquest sentit, es destinaran 3,5 milions d’euros a projectes com la renovació de les voreres i la xarxa d’aigua del passeig de l’Estació, amb 600.000 euros; la millora de les escoles Eladi Homs i Baltasar Segú, amb 487.000 euros; la modernització i enllumenat del polígon, amb 350.000 euros o la rehabilitació de la Muralla de Sant Antoni, amb 390.000. De fet, el centre històric de la ciutat s’endú el 26,7% de les inversions, amb un total de 935.000 euros.

D’altra banda, als 3,5 milions d’euros en inversió pel 2021 s’hi sumaran d’altres de procedents d’anteriors exercicis. Així, s’inclouran projectes com la rehabilitació de l’església de Sant Francesc on començaran les obres de manera imminent, l’adquisició de l’edifici patrimonial de Ca Padró que es formalitzarà en breu, l’ampliació del Museu de Valls o la renovació de la font de la Manxa, que coincidirà enguany amb els seus cinquanta anys d’història.

L’Ajuntament augmentarà també el seu pressupost en l’àmbit de la seguretat ciutadana que creixerà en un 3,1% fins als 2’3 milions d’euros. D’aquesta manera, es consolida l’augment dels últims dos anys per continuar ampliant la plantilla d’agents del cos de la Policia Local, amb l’objectiu de comptar amb 34 agents durant aquest 2021.

La incògnita del Museu Casteller

Pel que fa al Museu Casteller, hi ha una partida al pressupost que contemplaria la seva possible obertura «el segon semestre de l’any», diu l’alcaldessa, tot i que no és una data que es pugui assegurar donada la situació. «El plec de clàusules per tirar endavant és a punt de sortir, el museu està quasi acabat, el tema de la Covid ho ha endarrerit tot, però obrir-lo ara crec que seria un error», assegura Farré.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Jordi Cartanyà, explica que «aquest pressupost dona compliment als acords de govern, creix malgrat la recessió i no pugem impostos, els congelem». A més, també destaca els recursos obtinguts d’altres administracions com la Diputació o la Generalitat per alguns dels projectes programats. Cartanyà afegeix que aquest pressupost «pot ser canviant», en funció de com evolucioni la pandèmia.

Comentarios
Multimedia Diari