L’augment de vehicles a l'Espluga de Francolí, principal problema de mobilitat

L’Ajuntament està treballant en la redacció d’un pla per ordenar el trànsit, els aparcaments i pacificar l’espai públic

11 mayo 2021 19:30 | Actualizado a 12 mayo 2021 09:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Espluga de Francolí ha detectat diverses problemàtiques pel que fa a la mobilitat al nucli del municipi. Una d’aquestes qüestions és «la invasió de cotxes a la zona centre i la circulació de vehicles» apunta l’alcalde, Josep Maria Vidal. A més, hi ha carrers que són molt estrets i, alhora, de doble sentit, la qual cosa genera conflicte. També s’ha copsat que la distribució actual de l’aparcament arreu del municipi no és l’adequada.

Per aquests motius s’ha iniciat la redacció d’un pla de mobilitat que, a més, tindrà criteris de sostenibilitat, comptarà amb la participació ciutadana i anirà de la mà de les escoles del poble. «Els nostres principals objectius són reordenar el trànsit i l’aparcament, pacificar l’espai públic, detectar punts negres i replantejar les zones blaves», diu Vidal.

Per poder començar a treballar en aquest pla s’han fet algunes accions prèvies. S’han recollit diverses dades per saber quin és el punt de partida, com els llocs més complicats pel que fa a l’accidentalitat, estadístiques sobre incompliments del reglament de circulació, ubicació dels guals o les característiques dels vehicles del municipi, entre d’altres. «Aquestes dades ens serviran per fer una diagnosi inicial i poder realitzar actuacions a curt, mitjà i llarg termini», afirma l’alcalde. De moment, una de les primeres actuacions serà col·locar la senyalització horitzontal dels tres principals aparcaments del municipi. Juntament amb això, «hem de planificar tota una millora dels passos de zebra», afegeix.

Durant els últims dies també s’han recollit dades de circulació de les vies principals del nucli urbà, així com dades de velocitats de circulació dels vehicles en els punts més conflictius. Totes les actuacions que es realitzin a partir de la diagnosi es faran també amb l’objectiu d’aconseguir una mobilitat i un entorn molt més sostenible.

Complicitat de les escoles

Aquest projecte també té un vessant educatiu. Per això, s’està redactant des de la regidoria de Mobilitat, però colze a colze amb la d’Educació, a través d’un procés participatiu. La setmana passada hi va haver una jornada amb les direccions dels centres escolars i les famílies per a conèixer l’opinió d’aquesta comunitat sobre quina és la realitat de la mobilitat en els entorns de les llars d’infants, les escoles, l’institut o l’escola de música. La finalitat d’aquesta trobada és poder crear una ruta segura i sostenible perquè els alumnes puguin anar a l’escola a peu, en bici i evitar la utilització del cotxe. També es tindrà en compte l’opinió dels i les alumnes dels centres educatius de l’Espluga de Francolí per a fer aquest pla.

Properament es realitzarà una enquesta per a valorar la mobilitat actual del municipi, plantejar propostes i saber quin seria el model a seguir, si prioritzar els vehicles, prioritzar els i les vianants o bé fer compatible els dos usos pacificant els espais. Més endavant es començarà a treballar amb el teixit comercial i veïnal per repensar l’oferta d’aparcament i la zona blava.

Comentarios
Multimedia Diari