L’enderroc de dos edificis de Barberà de la Conca deixarà al descobert tota la façana del castell

Properament també es procedirà a millorar els accessos al monument templer per donar-li un ús més continuat

02 septiembre 2021 18:40 | Actualizado a 03 septiembre 2021 09:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La façana del castell templer de Barberà de la Conca quedarà del tot al descobert gràcies a l’expropiació i enderroc de dos edificis que hi ha a la vora i que ara mateix es troben a tocar de la paret. Es tracta d’un magatzem en desús i d’una casa particular deshabitada que s’havia fet servir anteriorment per allotjar temporers, ambdós situats a l’estret carrer del Bruc, als números 22 i 24.

L’expropiació dels immobles encara no s’ha dut a terme ja que un dels interessats té pendent posar el bé al seu nom i l’Ajuntament vol fer l’operació de forma conjunta per a les dues cases. Un cop es comprin, es procedirà al seu enderroc per deixar neta la façana del castell.

«Fa temps que anem darrere d’aquest projecte que ha deixar una visió neta del castell des de tots els angles», explica al Diari l’alcalde de Barberà de la Conca, Marc Rovira. El projecte té un cost de 33.880 euros, que se subvencionaran amb el Pla d’Acció Municipal de Diputació de Tarragona. Les obres s’han de realitzar abans d’acabar l’any 2022, tal com s’acorda en els ajuts atorgats. L’Ajuntament, però, preveu fer l’expropiació aviat.

Des del poble hi ha un especial interès en seguir potenciant aquest element patrimonial i s’han projectat noves actuacions amb l’objectiu de donar una nova empenta al monument. En una altra fase imminent s’arranjaran els accessos al castell, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), una important actuació que tindrà un cost de 370.000 euros gràcies als ajuts de l’1% cultural, de la Diputació de Tarragona i de fons propis de l’Ajuntament.

Aquestes obres haurien de suposar un abans i un després pel monument i encarar una nova etapa per donar-lo a conèixer més. «Millorarem els accessos per a persones minusvàlides i per a la gent gran, també hi haurà millores a l’interior i al pati per poder fer un ús més continuat del castell», diu Rovira. Amb aquesta actuació es podrà posar el castell en funcionament per acollir visites de forma més regular. Ara ja s’organitzen rutes per l’immoble amb cita prèvia quan la gent ho demana però es vol fer de forma més continuada, amb un horari d’obertura al públic establert. «Aquesta actuació ha de servir per situar més en el mapa el castell com a punt d’interès de la Costa Daurada», manifesta Marc Rovira.

Nova torre

En una altra fase posterior, que encara no té data d’execució, es contempla la reconstrucció de la torre doblant l’alçada de l’actual per adequar-se a la mida de l’original, que devia ser més alta que la que hi ha ara, segons s’ha deduït per la proporció dels fonaments que s’han trobat.

El castell templer de Barberà de la Conca és dels tres d’aquestes característiques que resten a la província, juntament amb el de Miravet i el de Vallfogona de Riucorb. La seva bona conservació ha estat, en part, gràcies als diferents usos que se li han anat donant al llarg del temps. Fa algunes dècades va servir com a escola municipal i això va afavorir el seu manteniment, per exemple.

«El nostre objectiu és treballar pel patrimoni i la cultura», diu l’alcalde. «Aquest és un dels castells de l’orde del temple més antics que hi ha al territori i se li ha de donar la importància que es mereix», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari