Les Decennals de Valls acolliran expressions festives dels Països Catalans

La mostra està articulada en quatre blocs temàtics: la religiositat, la sàtira, el foc i també el fet patronal

REDACCIÓ

Whatsapp
Els diables no faltaran a les Festes Decennals 2021+1. FOTO: PERE TODA/DT

Els diables no faltaran a les Festes Decennals 2021+1. FOTO: PERE TODA/DT

La mostra festiva organitzada amb motiu les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls serà un dels actes més destacats de l’edició de 2021+1. Amb el nom Un tomb de festa, la proposta consistirà en un recorregut a través del cicle festiu anual dels Països Catalans que comença amb la celebració del Carnaval i que acaba amb la festivitat de la Candela. S’hi podran veure expressions festives de tota mena que es duen a terme durant el curs d’un any natural. La mostra està articulada en quatre blocs temàtics que representen diverses disciplines de l’àmbit festiu com la religiositat, la sàtira, el foc i també el fet patronal.

Durant el darrer cap de setmana de les festes, el dissabte 5 i el diumenge 6 de febrer de 2022, diverses manifestacions festives sortiran al carrer per poder ser vistes d’una forma viva i genuïna tal com participen en les celebracions de les seves poblacions d’origen.

La mostra, però, parteix d’una exposició que s’inaugurà el dilluns 24 de gener a la Biblioteca Popular de Valls, on es podran visitar i observar detingudament tots els elements que actuaran al carrer. L’objectiu d’aquesta exposició, que estarà oberta durant els deu dies de les Decennals, és contextualitzar i explicar aquests fets festius singulars i que poden ser desconeguts pel públic abans de ser vistos en les actuacions.

La mostra al carrer s’encetarà el dissabte 5 de febrer al matí. A partir de dos quarts de dotze, a l’església arxiprestal de Sant Joan, s’iniciarà el primer bloc Un tomb de festa: cant, fe i religiositat popular. Hi participarà la Dansa de la Mort de la Selva del Camp, el Ball de Bastons de Cardona, el Cant de la Sibil·la de la Santa Creu de Palma de Mallorca, la Moixiganga de Sitges i els Angelets de la Puríssima d’Ontinyent.

Farsa i sàtira

A partir de les cinc de la tarda, a l’entorn del passeig de l’Estació, arribarà el torn del segon bloc, Un tomb de festa: farsa, sàtira i disbauxa. En aquesta mostra s’hi podran veure els Gegants Bojos del Carnaval de Solsona, el ball del Carnestoltes i dels Set Pecats Capitals de Reus, el Figa te Fai de Torredembarra, el Ball de Gitanes de Sant Celoni i l’Onso de la Mata.

Al vespre, un cop sigui fosc, s’iniciarà el tercer bloc, Un tomb de festa: llum, pólvora i foc. A dos quarts de set de la tarda, des de la plaça del Blat, engegarà la tabalada d’anunci de la mostra de foc que començarà mitja hora després des de la plaça del Quarter. Aquesta part comptarà amb l’actuació del Drac de Vilafranca del Penedès, el Ball de Diables de l’Arboç, el Ball de Diables de Tarragona, el Ball de Diables Infantil de Tarragona, el Ball de Diables de Reus, el Ball de Diables Infantil de Reus, el Ball de Diables de Cervera, el Ball de Diables Infantil de Cervera, el Bou de Santpedor, el Drac de la Riera de Gaià, el Bou de Tarragona, el Ball de Diables de Valls, el Ball de Diables Infantil de Valls, el Drac de Valls, el Drac Petit de Valls i el Bou Tradicional de Valls. El correfoc arribarà fins a l’aparcament de l’Antic Escorxador, on els diversos grups executaran els seus balls i les enceses de lluïment.

Finalment, el diumenge 6 al matí tancarà la mostra festiva amb el quart i últim bloc, Un tomb de festa: dansa, seguici i festa patronal. A partir de dos quarts de dotze, des de la plaça del Portal Nou, sortirà la desfilada del Ball de Bastons de Montblanc, el Ball de Faixes de Sant Martí de Tous, la Cucafera de Tortosa, el Ball de Cossis de Tarragona, la Dansa de la Magrana de València, el Ball de Mossèn Joan de Vic de Reus, el Ball de Pastorets d’Igualada, els Negrets d’Alcúdia i l’Àliga i els Gegants de la Ciutat de Barcelona. La mostra resseguirà els carrers del centre històric de la ciutat i acabarà a la plaça del Blat, on les danses, bèsties i gegants faran les seves últimes ballades de la jornada.

Temas

Comentarios

Lea También