Mig miler d'activitats en el programa de les Decennals de Valls

El pregoner serà el músic vallenc Marc Moncusí. El Vilar acollirà una pista de gel. Altres actes com la concentració castellera es preveuen multitudinaris, amb 81 colles ja inscrites

09 diciembre 2021 20:23 | Actualizado a 10 diciembre 2021 13:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un total de 525 activitats, 81 colles castelleres, 50 repeticions de l’espectacle inaugural o 150 jugadors en el torneig d’escacs. Són algunes de les xifres que porta la programació de les festes Decennals 2021+1 de Valls, que ja s’ha donat a conèixer de forma íntegra.

Les 11 comissions que han treballat per organitzar la festa, han preparat una programació «diversa i plural, que barreja tradició i innovació», assegura el regidor de Cultura, Marc Ayala, que es desenvoluparà entre els dies 28 de gener i el 6 de febrer. 

De moment, els vallencs i vallenques estan responent amb el bon ritme de la venda d’entrades. En els vuit dies que fa que es van posar a la venda els tiquets, s’han venut quasi la meitat, amb 20.260 localitats de les 43.000 disponibles. 

El tret de sortida de les festes serà el divendres 28 de gener amb l’encesa del passeig de llum, que il·luminarà el centre de la ciutat fins al Fornàs, on tindrà lloc l’espectacle inaugural de llum i música, amb un muntatge màgic amb segell internacional. Aquest esdeveniment es repetirà una cinquantena de vegades durant tots els dies de festa, perquè tothom en pugui gaudir. El mateix dia tindrà lloc el pregó, que anirà a càrrec del músic i director d’orquestra vallenc Marc Moncusí, que farà la sortida oficial de les festes a l’emblemàtic Teatre Principal. 

La cultura popular i la recuperació d’alguns elements perduts marcaran, sens dubte, aquesta edició. El seguici cerimonial es veurà enriquit amb el recuperat ball de cavallets, els dies 29 de gener i el 2 i 6 de febrer, incorporant també el ball de la Rosaura, de caràcter cavalleresc, el 3 de febrer. Per la seva banda, els centres educatius estrenaran els seus 12 nans representatius de personatges històrics vinculats amb la cultura vallenca els dies 27, 28 i 29 de gener. 

Per primer cop, a més, en unes Decennals en temps moderns, l’Àliga ballarà a l’interior de l’església de Sant Joan, l’1 de febrer.
Fins a 81 colles castelleres

La trobada de colles castelleres preveu aplegar 81 d’arreu dels Països Catalans amb la presència de 8.400 persones. L’activitat, que serà el 30 de gener a l’Hort del Carme, vindrà precedida del Simposi Casteller i de la 10a Fira Castells que s’estaran celebrant aquell mateix cap de setmana. 

Els castells estaran també presents en diversos espais i es barrejaran amb altres arts. L’exposició Jaume Solé i el Retaule dels castells n’és un exemple i reivindicarà aquest creador vallenc en les primeres Decennals sense ell.

Dissabte 29 la Vela del Convent del Carme, que estrena per a aquestes Decennals la companyia local Passabarret, acollirà el monòleg casteller d’Àlex Pereira Escaleta on tour. Bastit amb cançons, aquest casteller dels Bordegassos de Vilanova i autor de la peça, interpreta amb ironia aquesta paròdia sobre la quotidianitat del món casteller.

Les Decennals són també sinònim de llum. Per això aquest element estarà ben present durant tots els dies de celebració. A part dels espectacles d’il·luminació i música que ja s’han donat a conèixer prèviament, també es podrà veure l’exposició d’intervencions lumíniques 2021+1 Lúmens, comissariada per Cèlia del Diego. Presenta nou intervencions lumíniques, la primera part d’elles instal·lades al Museu de Valls i la segona a l’antiga església de Sant Francesc, un espai que s’està recuperant per a la ciutat i que serà visitable durant les Decennals.

L’apartat pirotècnic portarà quatre empreses diferents a la ciutat, amb la tronada inaugural, la de la vigília al migdia, les exhibicions de la diada i el gran piromusical de cloenda. 

Reconeixement en femení 

A més de tota aquesta programació, ja es coneix sobre qui recaurà el reconeixement de la Candela Desenària, que s’estrenarà per primer cop aquestes festes i que vol posar en valor la feina altruista de les dones en la festa. Serà pel col·lectiu de dones que diàriament té cura del cambril i la capella de la Mare de Déu de la Candela de l’església de Sant Joan de Valls. «Fan una feina tot l’any que no es veu i ara la volem fer visible», destaca l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré. 

També dues dones passaran a formar part de la galeria de vallencs il·lustres, com són els retrats de la científica Maria Murtra i l‘aviadora Dolors Vives Rodon, pintats per les artistes Roser Vinardell i Maria Teresa Ulldemolins, respectivament. El vestíbul del Teatre Principal acollirà una exposició dedicada a aquestes dues vallenques il·lustres, comissariada per la historiadora Aïda Sánchez.  

Pel que fa a la programació esportiva, destaquen dos elements. Un és la instal·lació d’una pista de gel, que estarà ubicada al Vilar, i també l’exhibició de simultànies i campionat d’escacs, que comptaran amb Gran Mestre argentí Fernando Peralta el dijous 3 de febrer al claustre del Convent del Carme. També tindrà lloc el Campionat Decennals 2021+1, un torneig amb 150 jugadors dotat amb 1.700 euros en premis que se celebrarà al pavelló Joana Ballart el 4 de febrer. 

La comissió de voluntariat, que va fer una crida fa uns dies per captar gent per realitzar diverses tasques, ha aplegat ja una vuitantena de voluntaris per les diferents activitats. 

«Aquestes seran les Decennals de la represa i seran segures», diu l’alcaldessa. «Estem millor però seguim en pandèmia», recorda. Per aquest motiu, Farré fa una crida a la responsabilitat a l’hora de participar en els actes. «Si vols Decennals, vacuna’t», manifesta. 

En aquest sentit, el director artístic de les Decennals, Jordi Bertran, afirma que «som conscients que no sabem què trobarem», pel que fa a la situació sanitària. Per això les comissions treballen amb diferents escenaris possibles per poder desenvolupar les seves activitats segons marqui el moment. 

Comentarios
Multimedia Diari