Quatre segles de l’aplec ‘dels pobres’ de Sant Magí

Exposició. El Castell dels Comtes de Santa Coloma de Queralt acull una mostra que neix d’un projecte per donar valor a l’entorn natural, litúrgic i patrimonial del santuari

11 septiembre 2021 19:00 | Actualizado a 12 septiembre 2021 06:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Sant Magí, el miracle de l’aigua. Aquest és el títol de l’exposició que s’inaugura avui mateix al Castell dels Comtes de Santa Coloma de Queralt i per si mateix ja explica tot el misticisme que envolta el santuari de Sant Magí de la Brufaganya i tot el seu entorn. Aquesta màgia que vol transmetre l’exposició, però, no només es limita a l’aigua i els seus suposats poders, sinó que vol anar molt més enllà i posar en valor tot el patrimoni natural, litúrgic i cultural que envolta el temple i deixar-ne constància a través de documents, fotografies i estudis històrics de la zona.

La mostra neix d’un projecte molt més gran que ha dut a terme l’associació d’Amics de Sant Magí en motiu dels 400 anys de l’aplec de la Brufaganya que actualment és una gran festa de germanor, però que antigament tenia altres connotacions. «Hi ha un document que diu que l’any 1620 es feia la dinada dels pobres el tercer diumenge de cada mes», explica Silvestre Palà, membre de l’associació. Aquesta és precisament la data en que ara es du a terme l’aplec i, per tant, es considera que aquella trobada que es feia fa quatre segles va ser la precursora de l’actual. «La confraria de Barcelona donava menjar als pobres al convent i amb el temps això s’ha convertit en l’aplec, diu.

A partir d’aquest aniversari i de la tasca voluntària que fa l’associació des de fa més d’una dècada «vam creure oportú engegar aquest projecte», diu Palà. Ràpidament es van visualitzar diferents peces que, juntes, formaven el tot que és avui Sant Magí de la Brufaganya. Per una banda, la natura. «La vall, els roures centenaris, les salamandres del petit riu, les papallones que atrauen cada any estudiosos, calia posar-ho en valor». Per altra banda, les tradicions religioses i el repartiment de l’aigua ‘miraculosa’, no només a Tarragona si no a altres indrets com Cervera, Tàrrega o, fins i tot, a Mallorca. «El convent de Sant Magí va ser dels dominics fins l’any 1835 i ells van exportar la devoció pel sant a altres convents dominics», afirma. Un altre dels eixos del projecte ha estat la recuperació del Ball Pla, que es ballava a Sant Magí, però que havia desaparegut anys enrere i ara es balla el dia de l’aplec. També s’ha fet un recull documental i un arxiu fotogràfic i tot plegat queda sota el paraigua d’altres activitats ja consolidades com els concerts de música clàssica que acull el santuari cada any. Aquestes peces s’han unit per formar l’exposició itinerant que fa un resum de tot a través de plafons informatius i que quedarà complementada amb altres activitats, com xerrades.

L’associació d’Amics de Sant Magí inaugura avui la mostra però ja té la vista posada en el seu gran dia, el de l’aplec. Enguany se celebrarà el 19 de setembre i normalment acull unes 400 persones que es desplacen fins el santuari a peu des de diferents punts on poden gaudir d’activitats infantils, de l’ofici al temple, d’una ballada de sardanes i d’una arrossada popular. Enguany totes les activitats s’adaptaran a les mesures sanitàries.

Comentarios
Multimedia Diari