Tret de sortida a la Setmana Medieval amb el pregó de la periodista Candela Figueras

La plaça de Sant Francesc va acollir l’acte d’inauguració d’aquesta 34a edició de la festa on també va participar la família reial i els balls de Banderes, Dúcties, Faranduleres i Nobles

22 abril 2021 20:00 | Actualizado a 23 abril 2021 05:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Montblanc ja ha donat el tret de sortida a la seva 34a Setmana Medieval, en una edició de només quatre dies de durada i en format reduït, adaptat a la pandèmia. Ahir a la tarda, la plaça de Sant Francesc va acollir el pregó, l’acte que va servir per donar per inaugurada la festa i que va anar a càrrec de la periodista montblanquina Candela Figueras, que va anar teixint el seu discurs amb humor, anècdotes i vivències personals relacionades amb la celebració.

L’acte, que va tenir una hora de durada, va comptar també amb l’actuació dels balls de Banderes, Dúcties, Faranduleres i Nobles, a més de la família reial que va presidir el pregó davant del públic assistent, amb aforament limitat i guardant les distàncies de seguretat.

La periodista, que actualment viu i treballa a Barcelona, va començar les seves paraules recordant que és la filla petita de la carnisseria de Ca la Candelaria de Montblanc, però també va recordar que és mig lillenca, i que fa 10 anys ja va fer el pregó de la pedania de Lilla. Figueras va fer referència a aquesta edició marcada per les restriccions i, sobretot, pel confinament comarcal. «Aquesta Setmana Medieval serà per la gent del poble i s’ha fet un gran esforç per tirar-la endavant, a però és l’any que hi ha més ganes», va dir. També va tenir un record per la Princesa i Sant Jordi escollits l’any passat, quan l’edició es va cancel·lar, ja que són els únics que no han pogut repetir el seu paper enguany i als quals el públic assistent va dedicar un aplaudiment. «Jo també em vaig presentar al càsting de Princesa», va confessar la periodista, «però em vaig quedar en blanc!», va afegir. Malgrat aquesta experiència fallida, Figueras va posar un toc d’humor per explicar tot el que ha après anys enrere a la Setmana Medieval, com que «menjar amb les mans és un privilegi o que si tens un amic dins d’una taberna tens un tresor, per estalviar cues i llista d’espera», va expressar. «Però sobretot, he après que les princeses només existeixen a les llegendes i que no necessitem cavallers que ens salvin, perquè som fortes, valentes i lliures i juntes podem amb tots els dracs del món que vinguin», va concloure.

La periodista va acabar el seu discurs dient que els autèntics pregoners de la Setmana Medieval «hauríeu de ser vosaltres» fent referència als montblanquins, «perquè sou els que any rere any aconseguiu que aquesta festa sigui la millor de Catalunya», va expressar. Per això, el seu pregó va finalitzar amb la veu enregistrada de diversos veïns de la vila explicant el sentiment de pertànyer a aquesta celebració.

Per la seva banda, el president de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, Maties Martí, també va dir unes paraules i va recordar que els darrers mesos d’incertesa «no ens donaven l’esperança de poder tornar a celebrar la Setmana Medieval, però superats els obstacles, aquí estem».

Mantenir la flama de la festa

Com que l’any passat la celebració es va haver d’anular, enguany «teníem l’objectiu de mantenir viva la flama de la nostra festa per no tenir l’engranatge aturat durant dons anys», va manifestar. També va destacar les ganes dels montblanquins de gaudir d’aquests dies i va recordar que en aquesta edició s’han habilitat dos únics espais per a les activitats, com són Sant Francesc i el Foradot, per tal de complir amb les mesures establertes. Per últim, Martí va recordar que aquest any no es poden celebrar actes al carrer, però que «els comerços de la vila estar ajudant a que Montblanc estigui engalanat com si fos un any normal».

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, va afegir que celebrar la festa aquest any era «una necessitat vital», encara que no es pogués viure en tota la seva plenitud com en anteriors edicions.

Comentarios
Multimedia Diari