Valls guanya un espai educatiu i de propostes culturals multidisciplinars

La Cia Passabarret està habilitant un solar a prop de la Circoteca –on també es muntarà el Centre d’Interpretació del Circ– per fer-hi activitats per als més petits i les escoles

23 mayo 2021 18:50 | Actualizado a 24 mayo 2021 10:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls guanyarà un nou espai per a la cultura. La vallenca Cia. Passabarret no solament ha tornat a posar en marxa la seva escola de circ a La Circoteca sinó que, a més, està habilitant un solar a prop per fer-hi activitats, principalment adreçades als més petits i escolars però també en el futur volen que sigui una zona per a propostes culturals multidisciplinars de petit format. L’aturada que ha suposat la pandèmia en la tasca de la companyia ha portat a reinventar-se i a buscar noves propostes, com ara uns nous tallers per a escoles, que es començaran a portar a terme a partir del setembre, comenta al Diari Dèlia Batet, responsable de La Circoteca.

Des de 2012, la Cia. Passabarret instal·lava una vela als jardins de l’Hotel-restaurant Casa Fèlix de Valls, on s’oferien espectacles per a públic familiar. I en els darrers sis anys, durant el mes de maig, estava oberta a les visites escolars, que podien conèixer de primera mà com són les instal·lacions del circ i participar en diferents tallers o veure un espectacle. Cada any hi passaven uns 3.500 alumnes procedents de tot Catalunya, però especialment del Camp de Tarragona.

Nova proposta

Era una carpa i una activitat estacional, que ara quedarà rellevada per una nova proposta que ja s’està muntant en un solar situat al camí dels Molins, a l’entrada a Valls per la carretera d’Alcover, a pocs metres d’on està situada la Circoteca. Allí es muntarà una de les carpes que ja té la companyia, amb una capacitat per a 80 persones però que no es permetrà que n’hi hagin més de 50.

La proposta que a partir de setembre llança la Cia Passabarret és que un grup d’alumnes pugui passar tota una jornada amb ells. Per fer-ho possible, quan els escolars arribin es dividiran en dos grups. Un anirà a aquest nou solar, on podran fer tallers –aproximadament 90 minuts– i assistir a petits espectacles, d’uns 30 minuts de duració i que aniran a càrrec de companyies externes. Els tallers seran educacionals, amb activitats d’equilibri, de circ, de malabars, funambulisme, etc. En aquest espai, que es batejarà com a Jardinet dels Lliris, també hi hauran unes caravanes singulars i històriques, semblants a les que porta el Circ Raluy.

Paral·lelament, l’altre grup d’escolars participarà en un seguit d’activitats a La Circoteca. Durant uns 45 minuts faran una visita al Centre d’Interpretació del Circ i aproximadament durant una hora i quart faran també tallers completament diferents als altres, com els de trapezi, de llits elàstics, etc.

Dinar junts

I a l’hora de dinar es trobaran tots a l’explanada de la carpa, on hi haurà un berenador amb ombra. «Els col·legis són l’aposta principal, però no l’única», diu David Sancho, membre de la Cia Passabarret, «les escoles podran venir a passar un dia sencer aquí i gaudir de les dues zones: la de la carpa i la de la Circoteca». Precisament, aquesta darrera no volen que sigui un museu sinó el Centre d’Interpretació del Circ. El visitant hi podrà trobar molts objectes antics, com ara vestits de pallasso o una caravana, però també material nou, com projeccions –un professional els explicarà el taller–, autòmats, activitats musicals, una pianola, un calíope, unes vitrines amb exposicions i instruments musicals. I no hi faltarà una explicació teatralitzada de la història del circ, que anirà a càrrec del propi David Sancho. Aquest assegura que no han copiat el model de ningú, «n’estem creant un de nou», assevera.

Dèlia Batet reconeix que durant l’abril els han trucat moltes escoles per anar aquest mes de maig a la sortida de dia sencer de La Circoteca, la que es feia a Casa Fèlix i que enguany les restriccions han fet inviable. Però prefereixen esperar i tenir-ho tot molt ben preparat per tal d’arrencar amb el nou projecte. Assegura, però, que aniran a poc a poc i que el curs 2021-22 serà més de comunicació que no pas de realització.

Però l’activitat d’aquest solar nou i la seva carpa no es pararà durant els mesos d’estiu, quan dels escolars fan vacances. Hi haurà un programa d’espectacles que abans es portaven a terme a la Circoteca (uns vuit anuals). «Mirarem si ho fem com a cicle estable de cara el futur, principalment de circ», avança Batet. «Serà un espai amb molta vida, especialment circense, que és el nostre fort després de vint-i-sis anys de trajectòria. Però creiem que aquesta zona de Valls ha canviat força en els darrers anys i que l’aposta per activar aquest nou espai no farà més que sumar a millorar l’entorn de la carretera d’Alcover», afegeix.

Llarga aturada

Aquest nou projecte de la companyia vallenca arriba després d’una llarga aturada. De fet, la seva darrera actuació va ser el mes de febrer de 2020, quan exercien com a pallassos titulars del Circ Teatre Rosa Raluy al seu espectacle Vekante, que recentment ha passat per Tarragona, Reus i Valls. «Portem mesos salvant els mobles de la companyia i sense actuar», explica per la seva part David Sancho. «Afortunadament, el nostre perfil és molt versàtil i hem pogut treballar, mínimament, amb l’escola de circ i en producció i distribució d’espectacles. Però no creiem que tornem a trepitjar ni un carrer ni un escenari fins al 2022».

Comentarios
Multimedia Diari