Valls reviu els seus Pastorets tot i la pandèmia

El públic que omplia el Teatre Principal no ha parat aquest diumenge de riure durant les dues hores que dura la representació

26 diciembre 2021 19:29 | Actualizado a 27 diciembre 2021 06:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Passen onze minuts de les sis de la tarda i sona el timbre. El Teatre Principal és ple, bé, al 70 per cent de capacitat, tal com marquen les autoritats sanitàries. Entren el pianista i el percussionista, i el públic comença a aplaudir.

Poc després, un arlequí surt a l’escenari: «Ha arribat el gran moment». Després, una veu en off dona les instruccions i recomanacions: distància, mascareta, que el bar està tancat i no s’hi podrà anar durant la mitja part... És el preludi perquè comencin Els Pastorets Principals de Valls

Amb reducció d’aforament, amb l’allargament del nombre de representacions o amb el públic el mascareta. Els Pastorets Principals de Valls s’han mantingut ferms en la seva voluntat d’estar presents a les festes de Nadal a la capital de l’Alt Camp. La pandèmia no ha pogut amb ells.

Aquest diumenge s'ha fet la primera de les set representacions previstes per a aquesta temporada. Totes tenen les entrades exhaurides. I és que aquesta escenificació vallenca és apte per a totes les edats, «hi ha una part còmica, que els nens poden entendre i passar-s’ho bé, i el adults, també», diu al Diari la presidenta del Grup del Teatre Principal (GTP), Mireia Besora.

Després de dos mesos d’assajos, aquesta tarda de diumenge s'ha pujat el teló. A l’obra participen 45 actors, molts més que els 20 que eren l’any passat per les restriccions.

Són de totes les edats i, fins i tot, de pocs dies de vida. I és que el nen Jesús no és una nina. «Diversos membres del grup han estat pares darrerament i cada dia intentarem que hagi un nadó diferent», comenta Mireia.

Enguany tornen a sortir nens –l’any passat no va poder ser per culpa de les restriccions sanitàries–, «els hem escrit un text perquè puguin tornar a pujar a l’escenari». I tothom qui surt h fan amb mascareta. Els actors principals amb diàleg la porten transparent. Tampoc falten els números musicals, tot amb un to d’humor actual, com ho demostrava el riure del públic ahir.

La representació dura aproximadament unes dues hores, amb un petit descans d’uns cinc minuts per canviar l’escenari i preparar l’infern. Però aquest interval, que es fa amb els llums oberts, s’escolten unes veus en off i no es buida la sala.

L’escenografia no s’ha modificat. L’esquema del guió també és el mateix, «però l’hem actualitzat amb picades d’ull a fets que han succeït el darrer any, tant a nivell vallenc com català», assenyala la directora del GTP. I, com no podia ser d’una altra manera, al llarg de l’obra hi ha algun moment que surt la Covid-19. Tampoc se’n salva la remodelada Font de la Manxa o la bandera estelada de la mà de Satanàs. 

Representació ‘extra’

Inicialment, estaven previstes sis representacions i les entrades estaven quasi exhaurides –l’aforament del Teatre Principal són 302 butaques–. Només en quedaven algunes. Però com que s’ha hagut de reduir al 70 per cent, s’ha previst una setena actuació per encabir les persones que han quedat fora de les altres. Ara per ara tots els seients estan venuts.

Ara bé, si hi ha devolució d’entrades a l’últim moment –el mateix dia 8 de gener¬ es posaran a la venda. «Els darrers anys ja fèiem set o vuit representacions i es venien totes les entrades. Molts vallencs associen el Nadal amb els Pastorets. És tota una tradició».

Mireia Besora reconeix que la darrera setmana «ens hem plantejat moltes coses, però no pas anul·lar les representacions, com han fet altres. Per nosaltres no quedarà pujar als escenaris». Destaca que en els teatres no hi ha contagis, «la gent està asseguda, amb la seva mascareta».

Quan als assajos, «han estat sempre amb equips reduïts, menys en els últimes dies, que s’han fet més generals. Cadascú té la seva zona i procurem que no es barregin». Sí que ha canviat l’equip de direcció.

La propera representació serà aquest dimarts, el dia del Sants Innocents.

Comentarios
Multimedia Diari