Alcover redueix la pressió de l’aigua des de dimarts a la nit. Es tracta, d’una mesura que han decidit prendre des de l’Ajuntament, perquè han baixat considerablement els nivells dels dipòsits municipals.
Es tracta, d’una de les conseqüències de la sequera que es viu en bona part del territori català, i que ha provocat que en municipis, com l’Espluga de Francolí, faci un any que pateixen talls d’aigua nocturns.
Així doncs, l’alcalde d’Alcover, Robert Figueras, explica que s’abasteixen de tres pous per tenir aigua. Aquesta prové del riu Glorieta, que fa uns mesos que està sec, i per tant no poden treure aigua d’allí, i del subsòl de la zona. Doncs, els dipòsits han passat de poder abastir amb 13.000 litres per hora, a 8.000 litres per hora, cosa que preocupa a l’equip de govern.
La intenció amb aquesta disminució de la pressió, a més de recuperar els nivells, és poder veure si hi ha fuites que s’hagin d’arreglar. L’alcalde indica, però, que «fa una setmana que estem cercant si hi ha alguna fuita, i només n’he trobat una.
Tot indica que en aquest sentit, pràcticament no hi ha problemes, ja que entre altres coses sempre hi estem bastant a sobre». Per tant, el principal motiu de la disminució seria la falta de pluja.
Molt relacionat amb això, és el tancament dels jardins públics que també han tirat endavant. Una mesura que han pres per gastar menys aigua, i també per recuperar els nivells.
L’alcalde comenta que amb la reducció de pressió és més fàcil trobar fuites, i això és allò que volen fer durant les nits. Assegura que és la mesura que «menys afecta a la població, perquè a més, és en un horari que el consum d’aigua és molt baix». I és que es fan de 12 de la nit a sis de la matinada, per tant, les afectacions son mínimes. «Si amb aquesta mesura recuperéssim nivells d’aigua, seria un gran què», apunta Figueras, que es mostra preocupat per la situació.
Talls d’aigua, mesura habitual
L’alcalde d’Alcover reconeix que cada estiu sempre s’ha de fer algun tall d’aigua per sequera. Tot i això, diu que enguany portem dos anys amb molt poques pluges. Assegura que l’any passat van haver de tallar l’aigua, durant les nits, tres o quatre dies, també per recuperar els nivells dels dipòsits.
Des del municipi amb aquest recurs sempre s’han autogestionat, perquè compten amb tres pous, però veient la situació, i com es pot accentuar amb el canvi climàtic, estan esperant que els donin llum verda per comptar-ne amb un altre que està situat a Mas Gasol.
La intenció és que amb aquest pou es pugui disposar de més nivells d’aigua, però encara no l’han pogut posar en funcionament.
Amb tot, Figueras, no descarta haver de prendre mesures «més dràstiques» si la situació no millora. Això vol dir que potser d’aquí a uns dies s’han de tornar a produir talls d’aigua si res no ha canviat. Aquests talls també serien de nit, i intentant que afectés el mínim possible a la població Tot i això, de moment, és una mesura que no descarten, però que encara no han de tirar endavant.