Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Arxivada la causa penal per la mort d’una rapinyaire a Alcover

    Una àguila va quedar electrocutada en una línia elèctrica. L’Audiència Provincial considera que no fou culpa de l’imputat, tècnic d’Endesa

    16 marzo 2023 10:20 | Actualizado a 16 marzo 2023 11:11
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    L’Audiència de Tarragona ha arxivat el cas penal obert arrel de l’electrocució d’una rapinyaire en una línia elèctrica de l’empresa elèctrica. En aquestes diligències figurava com a investigat un tècnic de la companyia, que ara ha estat desimputat.

    Els fets van passar el 12 de maig de 2018 quan una àliga marcenca (Circaetus gallicus) va electrocutar-se a la línia elèctrica F50-2765, al seu pas pel terme municipal d’Alcover. El Jutjat d’Instrucció número 1 de Valls va obrir diligències arrel de l’atestat confeccionat pels agents rurals. En la causa figurava com a investigat l’encarregat de la línia elèctrica.

    En la interlocutòria d’obertura de procediment abreujat s’indicava que el processat va ometre la normativa de la Ley de Industria y de la Ley de Responsabilidad Medioambiental, «malgrat d’estar informat de la perillositat de la línia elèctrica ubicada a les coordenades (...). I tot això malgrat haver estat prèviament informat pels agents rurals, i ometent per la seva part adoptat les mesures pertinents». Això va causar la mort de l’au rapinyaire, catalogada com a espècie protegida d’acord amb la Ley 2/2008 de protecció dels animals.

    Després a la interlocutòria del jutjat de Valls, la defensa de l’investigat va presentar un recurs d’apel·lació davant l’Audiència Provincial. I ara la Secció Segona li ha donat la raó. En l’escrit del lletrat s’apuntava que no s’havia infringit la norma. Quan es va comunicar la trobada del cadàver de l’au, «es va procedir a l’adaptació de la línia elèctrica per evitar nous incidents».

    Afegia que el suport en qüestió de la línia elèctrica no consta en cap llistat de suports perillosos, per la qual cosa no existia prioritat en la seva adaptació. Quant l’incident previ en el mateix lloc ocorregut el 2009 «ha de quedar fora qualsevol valoració ja que cap obligació existia al no haver desenvolupat la Generalitat cap normativa». El Ministeri Fiscal es va oposar al recurs i va presentar l’escrit d’acusació contra el recurrent. En aquest acusava l’investigat d’un delicte contra la fauna.

    L’Audiència, en la seva interlocutòria, diu que si bé existeix una obligació normativa clara i contundent de complir amb la norma i impedir l’electrocució d’aus, «no pot ser exigida –a l’acusat– en quant a la seva omissió a l’encarregat d’una determinada línia elèctrica aquesta conducta penalment reprotxable».

    Afegeix que podria haver-se derivat la responsabilitat de l’empresa del fet de no haver adoptat les mesures necessàries per garantir la idoneïtat tècnica de les instal·lacions per evitar els danys a l’avifauna per omissió culposa.

    Però en aquest cas, l’investigat és només un empleat tècnic de l’empresa distribuïdora i no qui porta a terme la seva explotació, i menys encara amb l’electrocució el gener de 2009 d’un exemplar d’astor comú (Accipiter gentilis), que no consta que el processat estigués treballant en aquella data a Endesa.

    Endesa ha apuntat al Diari que «respecta la decisió judicial que posa en valor que Endesa compleix la normativa existent a l’hora d’adaptar la xarxa elèctrica per a protegir l’avifauna»

    Comentarios
    Multimedia Diari