El Baix Penedès no vol ser 'un mer tub per on passar l'energia'

Toda la comarca rebutja el projecte de línia de Molt Alta Tensió 

10 septiembre 2021 09:02 | Actualizado a 10 septiembre 2021 10:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A Sant Jaume dels Domenys s’han recollit 1.159 al·legacions al projecte  d’una línia de molt alta tensió (MAT) que unirà un clúster d’energies renovables a l’Aragó amb la subestació de Begues a Barcelona.

La línia passarà per Sant Jaume dels Domenys, L’Arboç, Masllorenç i la Bisbal al Baix Penedès. Tota la comarca s’oposa a aquest traçat ja que denuncien que trinxarà el territori. L’Ajuntament de Sant Jaume fa facilitar la presentació d’alegacions dels veïns.

«Els danys que provocarà al territori i els riscos que comporta per a la salut de la població i de la fauna», van posicionar l’ajuntament en contra del projecte tal i com està redactat.

La Bisbal, Llorenç i L’Arboç també han presentat alegacions. De fet, tots els municipis del Baix Penedès s’han unit en contra de la línia argumentant que trossejaria «una mica més un territori que ja suporta múltiples infraestructures».

Territiri esquarterat

El Consell d’Alcaldes de la comarca interpreta aquest projecte «com la gota que fa vessar el got en un territori esquarterat pel pas d’autopistes, vies de tren, gasoductes, amb una taxa d’atur record i a la cua en inversions per part de la Generalitat».

Han fet un manifest on es destaca que «aquest projecte perjudica el nostre paisatge i el nostre territori. El Penedès és molt sensible a la realitat paisatgística existent i no tolerem cap activitat que en pugui alterar visual i conceptualment el valor intrínsec del paisatge mil·lenari de les nostres comarques». De fet, tota la provincia s'ha manifestat en contra.

Ressalta que la proposta presentada «perpetúa un model d’una concepció territorial centralitzadora i centralitzant. Produir energia en un territori despoblat i on el preu per megawatt és molt baix i obliga a transportar l’energia cap als centres urbans travessant més de 180 kilòmetres».

Lamenten que «es concep el territori com un mer tub per on passar l’energia. I la nostra comarca, un cop més, torna a ser una simple extensió de terra. Un altre cop és vol trinxar el Penedès sense que hi hagi un retorn».

Comentarios
Multimedia Diari