Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    El Museu de Valls acull una mostra d’Antoni Tàpies

    L’exposició ja es pot visitar, i està oberta a tothom. Des del consistori esperen que tingui una gran acollida entre tots els ciutadans

    19 marzo 2024 13:05 | Actualizado a 19 marzo 2024 14:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El Museu de Valls ja fa uns dies que acull l’exposició ‘Antoni Tàpies. Bronzes intervinguts (1987 - 1989)’. Reuneix gairebé una vintena d’obres de l’artista.

    El passat dia 15 de desembre de 2023 s’esqueia el centenari del naixement d’Antoni Tàpies, un dels artistes catalans més importants de la segona meitat del segle XX. Per commemorar-ho la Generalitat de Catalunya, amb la Fundació Antoni Tàpies, han instituït l’Any Tàpies.

    Una celebració que tindrà ressò més enllà del nostre país, amb exposicions importants a Madrid, Brussel·les, Münster o Ceret. I multitud d’activitats, publicacions, projectes de recerca i activitats educatives, a la seu de la Fundació Tàpies, a Barcelona, i en diversos museus catalans.

    Amb l’exposició Antoni Tàpies. Bronzes intervinguts (1987-1989) el Museu de Valls s’ha sumat a aquesta celebració. La mostra es podrà veure a les sales del museu fins al 30 de juny.

    La vinculació de Tàpies amb la ciutat de Valls no és només perquè en el fons del Museu hi ha diverses obres seves, sinó perquè l’artista hi va fondre una desena de peces a la foneria Vilà, situada al polígon industrial de la nostra ciutat, l’any 1987.

    Són aquestes obres les que protagonitzen la mostra. Una exposició que feia anys que el museu somniava de poder fer, però ha estat l’Any Tàpies qui ho ha fet possible.

    Les obres exposades procedeixen de la Fundació Tàpies, del galerista Carles Taché i de col·leccionistes particulars. L’exposició ha estat comissariada per la crítica d’art Conxita Oliver i el director del Museu de Valls Jordi París.

    Els textos de l’exposició i del catàleg han estat elaborats per Conxita Oliver i el disseny expositiu és obra de Xavi Torrent. La mostra compta amb la col·laboració econòmica de l’Ajuntament de Valls i de la Generalitat de Catalunya.

    Aquesta mostra coincideix en el temps amb la presentació del tapís Etiqueta rogenca, 1971, d’Antoni Tàpies i Josep Royo, que el Museu d’Art Modern de Tarragona farà a la seva seu el proper dia 14 de març. Dues activitats que els dos museus tarragonins han fet coordinadament dins dels actes de l’Any Tàpies.

    Aquesta exposició és excepcional perquè no s’havien reunit tots aquests bronzes des del desembre de 1987, quan es va fer la seva presentació a la galeria Carles Taché de Barcelona. Sí que s’havien pogut veure algunes peces soltes en diverses exposicions, però mai totes elles de nou reunides.

    Antoni Tàpies va treballar la tridimensionalitat en la seva obra, des dels seus inicis. Una obra en què els objectes quotidians jugaven un paper rellevant. Tot i aquesta predilecció per l’obra en volum, va caldre que passessin gairebé quatre dècades de pràctica artística perquè Tàpies s’enfrontés a l’obra en bronze. Serà el seu galerista, Carles Taché, qui l’animarà a fer-ho.

    Inicialment, l’artista va treballar a la foneria Parellada, de Llinars de Munt. Una foneria afamada pels artistes que hi fonien, com Joan Miró. En aquest taller hi van fer les tres primeres peces: Rentamans i llibres, Càntir i bota i Tamboret. A l’obrador hi treballaven només tres persones, Manel Parellada, el propietari, i els seus dos fills.

    Les obres realitzades per Tàpies a la foneria Vilà van ser fetes a la cera perduda, una tècnica ancestral. Els artistes van a la foneria amb una escultura original feta al seu estudi, ja acabada, per fondre-la. Les obres es van crear a la mateixa foneria. Les peces s’iniciaven a partir d’objectes que l’artista portava.

    Comentarios
    Multimedia Diari