Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  El personal de la deixalleria d’Alcover vendrà objectes tirats després d’arreglar-los

  L’objectiu és no produir tants residus i donar una segona vida a part del material que arriba a la instal·lació

  08 septiembre 2022 19:55 | Actualizado a 09 septiembre 2022 11:00
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  L’Ajuntament d’Alcover vol que la deixalleria municipal tingui un altre caire, ampliant les seves instal·lacions. Però principalment es pretén donar un altre ús a part del material que els veïns hi depositen. L’objectiu és fomentar el reciclatge però també donar una segona vida a alguns dels elements que ara es llencen, segons apunta al Diari l’alcalde, Robert Figueras. Abans d’acabar l’any sortirà a licitació les obres per engrandir les actuals instal·lacions, que incorporaran noves mesures de seguretat i també l’espai perquè aquests objectes es puguin reparar i posar a la venda o donar-los.

  El cost de l’obra és de 106.218,63 euros, que ha estat finançat al 100% per l’Agència de Residus de Catalunya.

  En aquests darrers anys ha augmentat notablement l’afluència de visitants a la deixalleria, motivat provablement per l’aplicació de bonificacions a les taxes als usuaris que la usen amb freqüència. La ubicació en una zona urbana, al costat del camp d’esports del municipi, fa que sigui molt operativa per els usuaris.

  Tanmateix, existeix un punt de recollida addicional de residus especials en petites quantitats a un espai cultural dins mateix del casc antic (Espai Can Cosme), des d’on els residus recollits es deriven a la deixalleria. El 2020 va ser un any rècord, tant de visites de particular com d’empreses. En canvi, l’any passat la caiguda va ser espectacular.

  Canvi dràstic en els hàbits

  Les polítiques de gestió de residus a nivell europeu estan obligant a dur a terme accions que forcin un canvi dràstic en els hàbits de la ciutadania i les empreses. El focus ja no és només la correcta separació de residus si no la prevenció en la generació d’aquests i el reciclatge real d’aquells residus inevitables.

  L’Ajuntament treballa alineat amb aquests objectius i la disminució en la generació de residus al municipi es comença a detectar tímidament en les dades anuals.

  Tanmateix, la reducció de tones generades és encara insuficient per assolir els objectius marcats per la Unió Europea. La voluntat de crear un centre de gestió de residus més modern s’uneix a la necessitat d’incrementar la capacitat d’acollida de residus a la deixalleria del municipi. En els darrers 4 anys (2017-2020) l’arribada de residus a la deixalleria ha crescut de manera destacable, especialment de particulars.

  En els darrers anys, a Alcover s’han realitzat diverses actuacions i campanyes dirigides a la prevenció de residus al municipi i a la millora de la qualitat dels residus recollits separadament. Aquestes actuacions estan alineades amb la voluntat de transformar Alcover en un municipi més sostenible i la seva ciutadania en persones conscienciades i corresponsables del seu consum.

  La iniciativa es podrà materialitzar una vegada estigui acabada l’ampliació del complex

  Algunes de les accions dutes a terme en els darrers mesos són millores que permeten fer les descàrregues amb més facilitat; la possibilitat d’aportar-hi restes vegetals i d’obres menors, procedents de particulars; potenciar l’ús de la deixalleria, implantant una bonificació del 10% en la taxa d'escombraries a aquelles persones que l’utilitzin un mínim de quatre vegades l’any. Per tal d’efectuar el corresponent control d’assistència a la deixalleria cal disposar d’un carnet identificatiu, que s’expedeix previ a l’abocament.

  «El que surt a licitació és la construcció d’una obra més», recalca l’alcalde, «el que té més importància és el canvi de filosofia», diu. «No volem que la deixalleria sigui només per anar a deixar elements que no fem servir, sinó que tinguin un segon ús». Això passa per crear el que es denomina espai de reutilització. La construcció d’una ampliació de paviment on ubicar tres casetes prefabricades: un espai de botiga, un de magatzem i un per la preparació per la reutilització.

  D’aquesta s’encarregarà el personal de Treball i Formació, que va ser la fundació que va guanyar el concurs per gestionar la deixalleria. Una persana està fixe a l’indret i quatre de forma parcial. Els diners dels elements venuts anirà per a la fundació.

  Residus especials

  Les obres de millora també contemplen un espai per a residus especials. Això passa per l’ampliació del magatzem actual amb una nova, coberta i un tancament de tot l’espai amb malla metàl·lica per a la ventilació.

  També es crearà un nou magatzem independent de idèntiques característiques. S’implantaran sistemes per millorar l’eficiència del consums, com és la generació d’energia renovable amb la instal·lació de panells fotovoltaics a coberta per autoconsum (15 plaques de 400 wp de potencia), i sistemes d’aprofitament d’aigües pluvials per a reg o neteges de paviment (dipòsit enterrat de 5.000 litres).

  Es posaran serveis de control i registre de visites i de gestió de moviments de residus, especialment preparat pel control dels magatzem i publicació dels productes a reutilitzar, amb targetes per a usuaris per a gestió de les bonificacions de la taxa municipal d’escombraries. El control d’entrades i sortides es garantirà amb la construcció d’una caseta prefabricada de vigilància, juntament amb la instal·lació d’una barrera abatible, i el recreixement de la porta d’accés corredissa. AEl control d’usuaris s’informatitzarà amb un programa específic, que alhora permeti tancar l’accés remotament.

  Tanmateix s’instal·larà una bàscula per a camions per tal de controlar les quantitats de residus sortints, i sistemes de senyalització horitzontal dels circuits per usuaris i transportistes de residus, i senyalització vertical de la ubicació de cada tipus de residu.

  Comentarios
  Multimedia Diari