Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    El projecte de la Comunitat Energètica Local es posarà en funcionament l’any vinent

    L’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys el va presentar ahir als veïns amb la presència de les cooperatives E-Plural i Coopsetània com a responsables de la creació i l’assessorament d’aquesta iniciativa

    03 diciembre 2022 19:23 | Actualizado a 03 diciembre 2022 20:15
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    L’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys va presentar el projecte per crear una Comunitat Energètica Local (CEL) que pugui generar i distribuir energia al municipi. La taula rodona, que es va celebrar a la Sala d’actes de Cellers Domenys, va comptar amb la participació de les cooperatives E-Plural i Coopsetània.

    Les Comunitats Energètiques Locals són agrupacions de particulars, entitats, ajuntaments i empreses, que s’organitzen per produir i gestionar formes d’energia 100% renovable. «Aquesta és una de les respostes que dona l’Ajuntament a la necessitat de fer la transició energètica justa, democràtica i sostenible», va assegurar el regidor de Medi Ambient, Xavier Urgell. I va afegir: «Necessitem que el municipi de Sant Jaume també faci els deures i que consumim almenys el 50% d’energia renovable el 2030».

    Aposta pel cooperativisme

    El projecte presentat aposta per un plantejament d’àmbit cooperatiu com a model que «s’ajusta millor a l’autoconsum compartit». Segons va afirmar Urgell, existeix una manca de lideratge a nivell comarcal pel que fa als temes mediambientals i per això van decidir començar per una comunitat d’àmbit local. L’associació de cooperatives E-Plural s’ha encarregat de redactar el projecte dissenyat especialment per al municipi i Coopsetània propicia l’acompanyament per crear el projecte. «Nosaltres faríem una cooperativa d’abast municipal que englobaria les persones que viuen a Sant Jaume, sempre amb el possible horitzó de poder unir altres pobles a la llarga», va explicar Maria Mestre de Coopsetània.

    Urgell va destacar el potencial de generar energia elèctrica a partir de les teulades i sostres urbans. «A Sant Jaume consumim 8,11 gigawatt hora d’energia elèctrica a l’any. Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili, dirigit per Òscar Saladié, va veure que només en entorns urbans la capacitat d’aprofitament de les teulades seria de 17,9 gigawatt hora». Aquesta xifra és el doble del que necessita ara mateix el municipi.

    En una primera fase, s’instal·laran més plaques fotovoltaiques a l’edifici de l’escola. Amb el punt del centre educatiu es podria arribar a 42 agents, tres equipaments municipals i 39 llars. En l’estudi s’estima que el preu mitjà que cada usuari podria guanyar seria 0,065 euros el quilowatt hora. Això suposaria un estalvi de 235 euros anuals, xifra que representa un 25% de la factura de la llum.

    Energia quilòmetre zero

    La membre de la xarxa de cooperatives E-Plural, Micaela Villaverde, va constatar que les Comunitats Energètiques són una eina més per fer la transició energètica d’una manera descentralitzada i democràtica. Les persones o empreses que en formin part seran les propietàries de la generació de la seva energia. «Decidiran com la fan servir i com la distribueixen entre les persones que formen la comunitat, quin serà el preu a pagar i quines seran les condicions per aprofitar l’energia».

    D’altra banda, va recalcar que les comunitats no només engloben l’energia elèctrica, també poden abraçar projectes relacionats amb altres recursos energètics per a la vida diària. A més, aquest tipus d’iniciatives també poden ajudar a combatre la pobresa energètica al municipi.

    Pioners a la comarca

    Sant Jaume dels Domenys forma part de l’Associació de Municipis per l’Energia Pública, juntament amb Santa Oliva. Aquesta organització de 114 municipis pretén crear i defensar un model de xarxes que sigui públic. Mestre va subratllar que el poble «és un motiu d’orgull i un referent» perquè al Baix Penedès és la primera comunitat que comença a caminar.

    El regidor va assegurar que ara és el millor moment per tirar-ho endavant perquè les plaques solars estan més econòmiques. També per una necessitat col·lectiva derivada dels preus de l’energia.

    Un cop presentat el projecte, es repartirà una enquesta a totes les cases per identificar quines són les opinions dels habitants de Sant Jaume i utilitzar-les per definir els objectius de la comunitat.

    Comentarios
    Multimedia Diari