El tancament de l’hostatgeria de Poblet deixa 15 treballadors al carrer

La fundació que gestiona l’equipament ha impulsa un ERO argumentant pèrdues econòmiques en l’allotjament del Monestir

30 mayo 2021 06:20 | Actualizado a 30 mayo 2021 06:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’hostatgeria del Monestir de Poblet ha tancat les seves portes deixant 15 treballadors sense feina. El motiu d’aquest tancament és que l’allotjament tenia pèrdues econòmiques, segons els arguments de la fundació privada Populus Alba, que gestiona l’equipament.

La decisió ha enganxat per sorpresa els treballadors que feia 13 mesos que estaven en un ERTO, «un període en que l’empresa no s’ha posat en contacte amb nosaltres per a res», assegura al Diari Alba Pifarré, una de les portaveus dels afectats. «Recentment ens van convocar a una reunió i pensàvem que ens donarien bones noticies i que ens podríem incorporar a la feina de forma progressiva», explica.

Ben al contrari, aquesta trobada va ser per comunicar que la fundació havia decidit fer un acomiadament col·lectiu que afectava 15 dels 22 treballadors del complex a través d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO).

«Vam quedar parats», expressa l’Alba i emn aquell moment es va obrir un període de negociacions amb l’empresa que ha acabat amb un acord pel que fa a les indemnitzacions, tot i que «el nostre objectiu era el de minimitzar el nombre d’acomiadaments i no ho hem pogut aconseguir», diu.

De fet, els treballadors van proposar una alternativa per evitar aquest desenllaç, precisament ara que s’ha acabat l’estat d’alarma i que el turisme pot tornar a revifar. «Vam demanar que es realitzés una prova durant un temps per veure si l’hostatgeria tornava a funcionar, però es van tancar en banda, argumentant que només els aporta pèrdues».

Després d’unes negociacions, que els treballadors defineixen com a «dures i difícils», s’ha arribat a l’acord que els afectats rebran 30 dies per any treballat, unes indemnitzacions que s’han fet efectives aquest passat dijous. «Com a treballadors pensem que això és fruit d’una mala direcció i qui hauria de saltar no són aquests 15 treballadors, sinó algú altre», explica.

Futur incert

Ara, passejant cap al Monestir, l’hostatgeria i el restaurant, ubicats a mà esquerra, es veuen tancats i sense vida, tot i que l’edifici, encara conserva els rètols que indiquen el seu ús. El futur de l’equipament, però, és tota una incertesa, ja que de moment, no se li ha assignat cap ús nou, ja que el tancament de l’hostatgeria és molt recent. «És una estructura que ha costat 7,6 milions amb diners públics, ens costa de creure i pensem que en faran altres usos, però no sabem per a què i creiem que no interessava tenir treballadors aquí» diu la portaveu dels afectats.

De totes les persones acomiadades, 12 d’elles corresponen als llocs de recepció, restaurant i cuina de l’equipament i tres persones més són guies de la botiga. Un d’aquests treballadors és un dels més veterans amb 23 anys d’experiència al Monestir i un altre treballava a l’hostatgeria des de feia 11 anys, data de la seva obertura. «Al Monestir estan substituint els treballadors per codis QR perquè es vol canviar el model de visites i ara això està període de prova i pensem que per la gent gran no és positiu», manifesta Pifarré, i «pensem que una fundació religiosa com aquesta, que té certs valors no hauria de fer això, s’han portat malament amb els treballadors», afegeix.

Amb aquest tancament es volen prioritzar les visites al Monestir, que són les que tenen més sortida actualment, en detriment d’equipaments com l’hostatgeria que, segons l’empresa que la gestiona, era una font de pèrdues econòmiques, «tot i que els anys 2019 i 2019 vam copsar un repunt important dels allotjaments i el nostre pensament era que amb la tornada del turisme després de la pandèmia això es tornés a reactivar de nou, teníem l’esperança que seria així», diu l’Alba.

L’hostatgeria de Poblet, externa a al Monestir, va obrir les seves portes l’any 2010 en el mateix emplaçament que l’antic hospital del segle XIII, amb l’objectiu d’oferir un allotjament d’allò més singular a les portes del Monestir, en un ambient tranquil com el que es respira en tot el complex, declarat Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. L’edifici disposa d’espais per a reunions i celebracions d’esdeveniments i d’una quarantena d’habitacions totalment equipades, a més d’un restaurant o una biblioteca.

Comentarios
Multimedia Diari