Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els Baltis, indignats per una cuina que mai arriba

L’AFA de l’escola Baltasar Segú de Valls es mobilitza per denunciar la situació que viuen els infants durant l’hora de dinar

31 marzo 2023 20:10 | Actualizado a 01 abril 2023 06:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’escola Baltasar Segú de Valls fa anys que té el projecte d’una cuina, el menjador i dues aules d’infantil. Després de molts problemes administratius i burocràtics, els infants continuen sense tenir les instal·lacions adequades per l’hora de dinar.

L’Associació de Famílies d'Alumnes Els Baltis denuncia des de fa temps aquesta situació i la seva última acció va ser una manifestació davant de l’Ajuntament el passat dilluns, just abans del ple municipal.

«Fa set anys es va tancar la cuina perquè deien que no tenia condicions i van dir que en farien una de nova», assegura Paloma Vicente, membre de l’AFA Els Baltis. Durant molts anys van estar reclamant les instal·lacions i no va ser fins al 2020 quan es va signar un conveni entre la Generalitat i l'Ajuntament pel finançament de les obres.

Aquestes tasques van començar al juliol de l’any següent. «Al setembre van traslladar la canalla a la sala d’actes i com que no hi havia cuina, tenien un servei de càtering i utilitzaven coberts de bambú», diu Vicente.

El lloc des d’on es distribuïa el menjar era l’aula del conserge, al pis de baix, i les monitores havien de pujar i baixar escales per servir els plats. Des de l’AFA afirmen que els van dir que això era temporal, per uns quinze dies, fins que poguessin tornar a baixar al menjador.

L’empresa encarregada de les obres al desembre va fer fallida i tot es va aturar. El curs vinent i després de les queixes de l’AFA, l’Ajuntament decideix habilitar el menjador per menjar allà i posen un renta-plats per poder fer servir coberts metàl·lics i plats.

Tornen a començar

Aquest curs escolar, el Consistori va aprovar el projecte per començar la licitació i iniciar les obres ara al mes d’abril. Fa unes setmanes l’AFA va saber que estava pendent signar un nou conveni amb la Generalitat. «Nosaltres no érem coneixedores d’això i, per tant, s’allarga el procés pel qual ja portàvem temps esperant», assenyala Paloma Vicente.

Pateixen aquesta situació una trentena d’alumnes d’infantil i una seixantena de primària

Les mares lamenten que en cap moment se’ls va informar d’aquest pas i que sembla que es vagin «passant la pilota». «L’Ajuntament ens va dir que esperen que el Departament d’Educació firmi el conveni i quan el tinguin començarà tot el procés. És com haguessin tirat la pilota a la teulada de la Generalitat», opina Judit Sans.

Per aquest motiu, van voler mostrar la seva indignació concentrant-se a la plaça del Blat el dilluns. Durant el ple municipal, els membres de l’AFA van fer arribar el seu malestar a l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré.

Un dia de la marmota constant

Per a l’AFA sempre és «el dia de la marmota» i cada cop tornen a començar gairebé des de zero. «Al final tenim la sensació que si s’ho haguessin mirat amb temps, ara podríem estar començant les obres i no reiniciant el procés de nou», afegeix Aina Mallol.

El director de l’escola, Maurici Gelambí, subratlla que no tenir cuina també és una mancança en comparació a altres centres públics de la ciutat i això els afecta durant el procés de matrícula. D’altra banda, denuncien que la qualitat del temps del migdia dels infants és inferior al de la resta.

«Som un centre de màxima complexitat i hi ha nens que el dinar potser és l’àpat més important que fan al dia», recalca Caterina Gelambí. Una mitjana de 100 alumnes, entre infantil i primària, es queden a dinar a l’escola. Gelambí afegeix que «es necessiten unes condicions òptimes, tant pels nens com per les monitores, que han de treballar d’una forma molt precària».

La direcció de l’escola va acceptar fer una divisió de les obres perquè el pressupost a assumir no fos tan gran i les dues aules d’infantil de moment queden excloses d’aquest nou conveni.

Des de l’AFA Els Baltis asseguren que seguiran la lluita fins on l’energia els arribi. «Si hem pogut entrar a l’Ajuntament podem fer-ho a on faci falta, la qüestió és que ens escoltin».

Comentarios
Multimedia Diari