<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els carrers de Valls recreen com eren durant la Guerra Civil espanyola

Un recorregut recrea diferents escenes de la vida quotidiana durant la contesa per donar a conèixer com vivia la gent a les ciutats durant el conflicte

12 noviembre 2023 08:23 | Actualizado a 12 noviembre 2023 10:15
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Temas:

Valls ha viatjat en el temps, i ha tornat a l’època de la Guerra Civil, entre 1936 i 1939. Diferents escenaris han recreat escenes de l’època, protagonitzades bàsicament, per dones. Un mercat, les bugaderes, o fins i tot una fàbrica son alguna de les recreacions que s’han pogut veure. Tot en el marc del Valls Història Viva, que celebra la seva segona edició, i que enguany ha volgut representar com era la vida de les persones que no estaven al capdavant, que estaven als municipis, concretament a Valls, durant la Guerra Civil.

Així començava també explicant-ho una de les historiadores que ha documentat tota la informació, Aïda Sánchez, que feia de guia del primer grup que realitzava el recorregut. Sánchez també deia als visitants que tots els personatges, i els noms propis que apareixien eren reals «havien estat documentats».

Primera escena

Només a la primera escena, amb les bugaderes que netejaven la roba, ja es podia observar el patiment, i la incertesa que es vivia sense saber ben bé allò que passava. Al mercat es parlava de la falta d’aliments, i el racionament. Sánchez assegurava que «sempre ens ha arribat una part de la història molt militar, molt patriarcal, i hem oblidat què passava. Avui hem volgut mostrar allò que passava fora de la guerra».

$!El mercat amb diferents compradores que no trobaven alguns dels productes que necessitaven, i parlaven del racionament. Foto: Marina Pérez Got

Per aquest motiu, afegia que s’estava coneixent una part que potser «era aquella que menys difusió ha tingut», però també «és molt important». Comentava que totes les escenes tenen alguna particularitat, però assegurava que la gent «no és realment conscient d’allò que va simbolitzar a les ciutats, o allò que volia dir». Això ho justifica dient que bona part d’aquesta història ens ha arribat a través de «la història oral». Per aquest motiu considerava que era rellevant plasmar-ho, i explicar-ho com s’està fent a Valls, i de forma teatralitzada.

Per poder veure tot aquest resultat final s’ha fet una recerca de més de dos anys, juntament amb la historiadora Pilar Vives. Aquest estudi ha sigut «difícil», i de parlar amb molts testimonis, però assegurava que és una recerca «nova, única, perquè fins ara els estudis locals no incloïen a les dones». Gràcies a tots els estudis han pogut anar fent les reconstruccions, però ha defensat que «encara en falten».

Un gran èxit

La regidora de Joventut i Centres Cívics, Natàlia Moncunill, ha assegurat que «no esperàvem tan bona acollida». Comentava que aquesta segona edició és un tema «més proper, que encara poden explicar en primera persona, i que les àvies ens ho han comentat a casa». Remarcava que tots els actors son amateurs i voluntaris, i que això tenia un gran valor.

En total, durant els dos dies que se celebra la ruta històrica hi passaran gairebé unes 400 persones, unes 380. Per aquest motiu, davant aquesta demanda, van haver d’obrar dos passis més, ja que es fan en grups reduïts de persones i amb un guia. Moncunill deia que això s’havia decidit «per no deixar ningú fora».

Comentarios
Multimedia Diari