Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Lilla surt a la carretera per reclamar les compensacions per les esquerdes

Després de la primera mobilització per les esquerdes arran de les obres de l’autovia, els afectats encara no han vist els diners que els pertoca de les indemnitzacions que van acordar amb el Govern espanyol

30 septiembre 2023 22:10 | Actualizado a 01 octubre 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Lilla està esquerdat, i el poble està indignat», aquest és només un dels càntics que es van sentir ahir al matí quan diferents veïns i veïnes de Lilla van sortir a la carretera per tornar a protestar i reivindicar les indemnitzacions que va acordar el Govern Espanyol arran de les esquerdes que van sorgir a diferents habitatges a causa de les obres de l’A-27. Ha passat un any de la primera protesta, on van participar unes 200 persones, i aquesta no ha quedat curta, tot i que l’afluència va ser menor. Amb una pancarta al davant, que ja van treure a la passada, es podia llegir ‘ja en tenim prou, mobilitzem-nos’.

La calor i el sol van ser dos dels protagonistes de la manifestació que va començar a l’entrada de la pedania i va anar fins a la rotonda -acabada de fer- que continua cap a l’N-240 direcció Montblanc i Lleida. Així doncs, van provocar el tall de trànsit de diferents vehicles que ahir es desplaçaven pel Coll de Lilla durant diferents minuts. Grans i petits es van unir amb el mateix objectiu, i anaven cridant «Justícia per Lilla».

Molts dels veïns i les veïnes presents coincidien en explicar que fa un any, i la situació és pràcticament la mateixa. «Estem al mateix lloc, no ha canviat massa», indicava una veïna, mentre seguia la marxa de totes les persones. Asseguraven que el seu objectiu va més enllà d’aconseguir les indemnitzacions, si no que també reclamen restituir alguns camins veïnals que van a terres de diferents propietaris, i ara estan desapareguts, les mapares del so que «ara no estan posades», o asfaltar els laterals d’un pas que hi ha, així com indicava Teresa Figueras, presidenta de l’Associació de Veïns de Lilla. Figueras, afegia que «son tot una sèrie de temes associats a l’obra que afecten directament a Lilla i ningú ha realitzat, de moment tot han estat promeses».

La presidenta assegurava que l’any passat quan van manifestar-se va ser el primer cop que els van donar una resposta, i es van iniciar els expedients per les indemnitzacions per les esquerdes, però a hores d’ara «no en teníem cap notícia, i ja s’havien fet les valoracions i tot». Tot i això, reconeixia que amb la protesta d’ahir anunciada van rebre una trucada del subdelegat del Govern Espanyol a Tarragona, Santiago Castellà, el dijous passat, i els va assegurar que tot estava avançant. Però la presidenta assegura que en aquests moments encara no tenen «res per escrit, ni cap data», per tant, «fins que no estigui per escrit, i tinguem una data, a més que ens satisfacin les indemnitzacions que ells mateixos van fer la valoració, amb els seus arquitectes, no pararem». En aquest sentit, assegurava que per escrit només han vist que en l’extensió d’obra que fan satisfan només un dels temes: una passarel·la per restituir un camí veïnal, però «en aquesta licitació no s’explicitava res més amb relació a les nostres reivindicacions», deia Figueras.

Al·legacions desestimades

L’empresa que ha de pagar les indemnitzacions als veïns i les veïnes de Lilla va presentar al·legacions. Aquestes han estat desestimades, així com indicava l’alcalde de Montblanc ahir, Oriol Pallissó. Els veïns i les veïnes reconeixien que l’expedient que continua a partir de la desestimació de les al·legacions «és llarg», i per tant creuen que cobrar les indemnitzacions abans d’acabar el 2023 «és difícil». La presidenta de l’Associació de Veïns assegurava que si ho poguessin cobrar durant el primer trimestre de l’any que ve «ens donaríem per satisfets».

En aquest sentit, l’alcalde de Montblanc, que era a la protesta per donar suport als veïns i les veïnes, demanava que aquestes «indemnitzacions es paguin ja». Pallissó assegurava que ja es va signar l’acord per pagar l’import, «que és menys d’allò que els pertocava», i per tant exigia que els habitants de Lilla ho puguin cobrar «abans que obri l’autovia». També demanava que s’escolti als veïns i les veïnes, i que es posin a treballar tantes mans com siguin necessàries.

Amb tot les obres estan molt avançades. Des de la carretera on els veïns i les veïnes protestaven es podia observar perfectament que el tram està ja gairebé tot asfaltat. Ja fa temps que les persones que viuen a Lilla es miren amb recel tot això, i pensen que hi haurà col·lapse de cotxes. La inauguració està prevista per aquesta tardor, però encara no hi ha dates concretes. Els diners que han de rebre els veïns i les veïnes per les esquerdes son 700.000 euros, però de moment no han vist res, i volen començar a rebre els diners.

Comentarios
Multimedia Diari