Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els Xiquets de Valls encenen la metxa de la gamma extra per Sant Joan

Les dues colles de la ciutat han mostrat els seus millors castells

24 junio 2024 15:30 | Actualizado a 24 junio 2024 17:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Traca de castells de gamma extra a la Diada de Sant Joan. Fins ahir, l’única colla que havia fet castells de màxima dificultat, eren els Castellers de Vilafranca, però la Colla Vella, posava remei a aquest fet estrenant de cop el 5d9f, que els quedava en carregat, i el 2d9fm, que descarregaven al límit, més de cor i de cap, i cinc anys després d’haver descarregat l’últim, amb la pandèmia pel mig. La Colla Joves Xiquets de Valls se sumava a l’explosió descarregant el pd8fm, anotant-se el primer castell de gamma extra del 2024. Els dos caps de colla, Manel Urbano, de la Colla Vella, i Francesc Ramon, de la Joves, valoraven l’actuació com a «molt positiva».

Ben puntual començava l’actuació castellera a la plaça del Blat. Passaven cinc minuts de l’una del migdia quan ja sonaven els Segadors i les Colles Castelleres estaven col·locades al seu costat de la plaça. Els encarregats d’encetar la diada, així com s’havia definit al sorteig feia una setmana, era la Colla Vella Xiquets de Valls, que volia estrenar la gamma extra. Després d’haver completat el 5d8, el 4d8a, el 3d9f, i el pd6, la nit abans, a Completes, els de la camisa rosada tenien la intenció de pujar un pis més algun d’aquests castells.

Primera ronda

Així doncs, no s’ho pensaven dos cops i ja obrien l’actuació amb el 5d9f. Castell que ja pujava remenat amb algun problema entre l’encaix dels terços i el folre, però que aconseguien carregar, i semblava que farien l’èpica de descarregar-lo, però amb l’enxaneta i els acotxadors baixant acabava cedint pel pis de quints. Tot i això, primer gamma extra de l’any per la Vella. A més, el 5d9f l’any passat, el 2023, la Vella no el va arribar ni a portar a plaça, i l’últim cop que l’havien descarregat era l’any 2019, abans de la pandèmia, quan el van descarregar cinc cops i un cop els va quedar en intent desmuntat. Tot i això, la celebració no era molt efusiva, ja que esperaven més per les sensacions que havien tingut als assajos. El mateix Urbano explicava que la sensació era que el castell «podia donar més de si», i mostrava la intenció de voler-lo descarregar, si es pot, durant el mes de juliol.

A l’altre costat de la plaça, la Colla Joves Xiquets de Valls, anava al seu ritme. El seu principal objectiu era ajuntar en una mateixa actuació el 3d9f, i el 4d9f, i fer alguna passa més. A Completes ja havien descarregat el 3d9f, el 2d8f, el 4d8a i el pd7f. Començaven fent un peu desmuntat de 3d9f, perquè volien assegurar bé. Després tiraven amunt un 3d9f de postal, que el feien sense dificultats. El tercer de l’any, després de també haver-lo descarregat la nit de Completes.

Segona ronda

La segona ronda era d’èpica per la Colla Vella. Els de la camisa rosada després de l’ensopegada amb el 5d9f apostaven pel 2d9fm. Un castell que pujava nerviós, que es carregava sota el remor de tota la plaça, i que es descarregava tirant d’èpica i sentiment. Això feia esclatar d’alegria a tota la Colla que ho celebrava efusivament i amb els habituals càntics de «i Vella, i Vella, i Vella». Segon gamma extra de l’any per la Vella de Valls que en una atacada, a la mateixa diada n’estrenava dos. I no sense mèrits, ja que l’any passat el 2d9fm tampoc l’havien portat a plaça, i feia des del 2019 que no el descarregaven, ho van fer en tres ocasions. L’any 2022 l’havien carregat un cop, i un altre els havia quedat en intent. Per tant, feia cinc anys, igual que el 5d9f, que no l’assolien. En aquest aspecte, el cap de colla de la Vella, assegurava que era «molt positiu», perquè això els feia ampliar gamma, i també poder «treballar manilles», un fet que considerava «molt important». En aquest aspecte, Urbano comentava que Sant Joan obre la porta a «fer grans castells a places, que normalment no en fem».

Els Diables Vermells continuaven pas a pas i al seu ritme. En segona ronda apostaven pel 4d8a, i la història es repetia. Després d’un peu desmuntat, el tiraven amunt. El descarregaven sense moltes dificultats, tornant a ensenyar múscul amb el pilar, i sumant el quart de l’any. Ramon en acabar l’actuació comentava que aquesta decisió s’havia pres perquè «els pilaners no volien que anés el pd6, del 4d8a, seguit del pd8fm».

Última ronda de castells

La Colla Vella tancava la ronda de castells assegurant, i descarregava un molt bon 3d9f, el quart de l’any, qui sap si amb la intenció de pujar-lo un pis més en un futur pròxim. D’altra banda, arribava un dels moments importants de la Colla Joves. La intenció era estrenar el 4d9f. Primer de tot en feien un intent desmuntat amb el pis de sisens col·locat i els dosos arribant a la seva alçada. Després d’això l’aconseguien carregar. El castell pujava nerviós, però no tenia males mides. Després de la carregada s’asseia, i semblava que es descarregaria, però amb l’acotxador i l’enxaneta ja al folre acabava cedint pel pis de quints. Tot i això, la Joves aconseguia carregar el primer 4d9f de la temporada, i assolia a mitges l’objectiu d’ajuntar els dos castells de nou en una sola actuació.

Inici dels pilars

A la ronda de pilars la Vella aparcava el pd8fm i descarregava el tercer pd7f de la temporada. Arribava el moment més dolç de la Colla Joves Xiquets de Valls. Ells decidien apostar pel pd8fm, i el descarregaven, sumant-se la primera estructura de gamma extra de la temporada. Esclatava l’eufòria, un altre cop, a la plaça del Blat amb la celebració, i els càntics de «i Joves, i Joves, i Joves». És el pd8fm més matiner de la seva història. Això feia que el cap de colla de la Joves assegurés que és «un espadat que donarà moltes alegries». A més afegia que havien descartat el 2d9fm, perquè «la nit de Completes el 2d8f havia anat més remenat d’allò que volíem», però que abans d’arribar a Sant Fèlix el volen portar a plaça. De fet, Ramon explicava que amb Sant Joan «es tancava un tram», per obrir-ne un altre que és «objectiu Sant Fèlix».

Sensors de temperatura

Els membres de la URV que estan fent l’estudi del canvi climàtic i els castells, i que tenen l’objectiu d’explicar quines són les condicions més idònies per aquesta activitat, ahir eren presents a la plaça del Blat. Van col·locar dos sensors en un dels edificis que hi ha. A un li tocava directament el sol, mentre que a l’altre no. El principal objectiu, així com explicava un dels membres de l’estudi, Òscar Saladié, era saber quina temperatura mitjana hi havia. És cert, que no va ser un dels Sants Joans més calorosos que es recorden.

Tot i això, el sensor que tocava al sol arribava gairebé als 31 graus, això vol dir que la temperatura que s’assolia a la plaça al sol era alta, i tenint en compte la gent que hi havia a plaça encara devia ser una mica més alta. A més a l’ombra no és que fos molt baixa, ja que la mitjana era d’uns 27 graus. Aquest fet demana precaució, però així com indicava Saladié, «res fora del normal un 24 de juny fent una activitat física al migdia». Per tant, això vol dir que és important la hidratació, i la protecció envers el sol.

Diada àgil

Aquesta actuació castellera estrenava el nou sistema de rondes. No s’havia de posar en funcionament, perquè tot va anar molt àgil, i els castells provats van sortir a la primera, almenys carregats, excepte l’intent desmuntat de 4d9f de la Joves, però que encara podia fer-ne un altre.

En total, l’actuació, va durar dues hores i mitja, i va ser àgil i ràpida tenint en compte que els castells van ser amb folres i manilles.

Comentarios
Multimedia Diari