Excavació arqueològica en els soterranis del castell de Santa Coloma de Queralt

El desenrunament de les dues sales ha permès descobrir que aquests espais en l’època medieval havien estat magatzem i celler

| Actualizado a 11 enero 2022 16:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les dues sales que es troben al soterrani del castell dels comtes a Santa Coloma de Queralt són objecte d’excavació arqueològica després que es procedís a les tasques de desenrunament, una actuació que ha estat impulsada per l’Ajuntament, la qual ha permès descobrir quin ús tenien aquests espais en l’època medieval. Aquest treball es correspon amb una de les fases del pla de rehabilitació del castell, que s’endegà el 1980. L’execució de les anteriors etapes va possibilitar ubicar a l’edifici la biblioteca municipal, l’oficina de turisme i l‘Escola Municipal de Música.

Precisament és des de l’oficina de turisme que s’accedeix a les sales esmentades les quals antigament havien sigut magatzem i celler. A través del treball de l’arqueòleg colomí Jordi Vilà s’ha pogut datar la construcció d’aquestes sales entre els segles XIV i XVI.

A la sala gran, que té quatre arcs, s’hi ha trobat una escala semicircular feta de pedra, que es conserva força bé en la seva part inferior, però que estava més afectada en la part superior. Aquesta major afectació estaria produïda pel col·lapse del sistema de clavegueram que transcorre sota l’escala d’accés a la sala gran. També hi havia, a la part superior de les dues sales, un sistema de canals construït a la mateixa època i que els experts creuen que podrien ser utilitzats dins de tot l’engranatge per fer vi. D ’aquí la possibilitat que les dues sales fossin usades com a cellers.

El què ha permès aquesta excavació és saber com eren els espais en l’època medieval. En el cas de la sala petita, amb una volta de canó, hi ha la canalització del most cap a un parell de cups. El terra està molt ben conservat i gairebé es deixarà intacte d’acord amb la seva forma original. Pel que fa a la sala gran, el paviment s’ha rebaixat entre 10 i 15 centímetres per tal de fer-hi un nou paviment de calç a sobre. Un cop finalitzades les obres, «aquest marc tan singular estarà obert al públic i formarà part de les dependències museïtzades del castell, inclús utilitzable com a centre d’interpretació de l’època medieval», explica Ramon Corbella, l’arquitecte municipal.

El cost total de les obres ascendeix a 80.717 euros. La Generalitat aporta la meitat del pressupost. Per la seva banda el Ministerio de Transportes, Mobilidad y Agenda Urbana, dins del Programa de l’1,5 % Cultural, subvenciona el 40 %, mentre que el 10 % restant prové del fons de l’Ajuntament.

Comentarios
Multimedia Diari