Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Iniciades les obres d’un mural artístic sobre les Brigades Internacionals

  Va a càrrec de l’artista Roc BlackBlock i està situat a l’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat, al nucli de les Masies

  15 febrero 2023 13:01 | Actualizado a 15 febrero 2023 23:26
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí va presentar el projecte d’un mural artístic de gran format que està dedicat a les Brigades Internacionals, al nucli de les Masies. La iniciativa, a les portes de l’any de celebració del 85è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals, reproduirà una imatge del fotoperiodista Robert Capa a la paret de l’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat.

  L’obra, realitzada per l’artista urbà Roc BlackBlock, vol retre homenatge als brigadistes internacionals que van marxar el 25 d’octubre de 1938 del pati de l’edifici de l’actual alberg.

  El projecte forma part de Murs de Bitàcola, una xarxa de murals dedicats a la memòria històrica i que van acompanyats de suport digital amb codis QR. D’aquesta manera, la inserció del codi al mur permet a l’espectador accedir a una entrada al web del projecte.

  En aquesta pàgina hi trobarà un article sobre l’episodi pintat, documentació fotogràfica i materials divulgatius. La idea és que el mural serveixi com a vehicle de divulgació de la història i la memòria local. La paret escollida per desenvolupar l’obra artística ha estat la de l’Alberg l’Espluga de Francolí Xanascat, un dels 22 albergs públics gestionats per l’Agència Catalana de la Joventut.

  Des de l’ACJ es procura que l’allotjament a les instal·lacions sigui una manera de promoure la cultura de l’entorn i la història de l’indret on estan ubicats. En aquesta línia, l’ACJ també ha col·laborat en el projecte del mural artístic, cofinançant-ne el projecte.

  L’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat es troba situat al nucli de les Masies de l’Espluga de Francolí, al peu de les muntanyes de Prades i dins el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet. També és a tocar del Monestir de Poblet, un dels conjunts patrimonials arquitectònics i històrics dels més importants de Catalunya.

  Gràcies a aquests atractius, l’alberg és alhora camp d’aprenentatge per a alumnes de primària i secundària, centre de documentació del Paratge Natural i també espai de memòria de les Masies i les Brigades Internacionals.

  Divulgació de la història

  La finalitat del projecte és també que la divulgació sigui bidireccional, des del carrer a l’espai web i des de les xarxes socials i canals virtuals a l’espai local. El tàndem de les intervencions murals i el material divulgatiu permetrà a l’espectador una experiència més completa i pedagògica, tant en l’àmbit cultural, com memorístic.

  Se sumarà a aquest element de difusió un enllaç a la pàgina web de turisme del municipi, que ja compta amb un espai dedicat a l’espai de memòria.

  Tant des de les xarxes pròpies del projecte i de l’artista, com des dels canals especialitzats, el projecte vol donar a conèixer al món la història i riquesa de cada contrada.

  Així doncs, amb l’aplicació de la tècnica d’art urbà i diverses jornades de treball, s’espera que un cop pintant esdevingui una eina pedagògica i resulti un element singular en l’espai de memòria, per a generar un revulsiu caràcter comunitari, cultural, educatiu i un reclam turístic al nucli de les Masies de l’Espluga de Francolí.

  Comentarios
  Multimedia Diari