Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Junts per Valls i ERC han aconseguit esprémer tota la legislatura

    Crisis internes. Tot i acabar la legislatura els dos partits han tingut moments amb desavinences. Vuit partits opten a representar els vallencs aquestes eleccions municipals

    20 mayo 2023 19:54 | Actualizado a 21 mayo 2023 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Aquests dies tothom qui camina pel carrer, engega la ràdio, llegeix el Diari, o encén la tele, veu les consignes dels diferents polítics, i les cares de les persones que opten a l’alcaldia de Valls. Dolors Farré (Junts per Valls), Rosa Maria Ibarra (PSC), Maria Teresa Rull (ERC) o Pere Vidal (CUP) són alguns dels noms que sonen a Valls.

    L’any 2019 la població que estava cridada a les urnes era de 17.201 persones, la participació va ser del 64,65%, i l’abstenció del 35,35%. Així com passava en molts consistoris els resultats electorals deixaven un Ajuntament fragmentat, amb cap majoria clara, i on un pacte havia de donar l’alcaldia a algun dels partits que s’havien votat. Els vuit regidors que obtenia Junts per Valls, i els cinc d’ERC feien augurar que era previsible un pacte Junts - ERC, així com ja passava en altres municipis, i com estava en aquell moment conformat el Govern de la Generalitat de Catalunya.

    I així va ser. L’alcaldessa esdevenia Dolors Farré, la cap de llista de Junts per Valls, mentre que les regidories es repartien amb els candidats d’ERC. El pacte ha aguantat quatre anys, i ha arribat fins al final del mandat, però no ha estat absent de polèmiques, crítiques i l’acusació que entre ells hi ha hagut alguna picabaralla. En el mateix ple l’actual cap de llista del PSC, Rosa Maria Ibarra, o la CUP, els deien que «entre socis de Govern no es parla». Polèmiques a banda, és cert que han sigut capaços d’arribar al final de la legislatura. S’hauria de veure si els dos partits estarien disposats a tornar a pacter per tirar endavant una altra legislatura, o no.

    La cap de l’oposició ha sigut Rosa Maria Ibarra, el PSC. A les eleccions del 2019 va aconseguir quatre regidors, 2.010 vots, mentre que Junts n’assolia 3.581, i ERC 2.441. Ibarra ha desplegat una oposició que ha mirat en lupa tot allò que s’ha fet des del Govern. La cap de llista del PSC ja ha dit en diverses ocasions que la seva intenció és que el PSC torni a governar a Valls. Ja ho ha fet anteriorment, però és cert que per això haurà de trobar aliances, ja que no es preveu cap majoria clara, ni resultats que provoquin que un partit s’imposi de forma accentuada per sobre els altres.

    El quart partit que va aconseguir més vots a les últimes eleccions municipals va ser la CUP. En total, va sumar 1.453 vots, assolint tres regidors, que també han format part de l’oposició, qüestionant diferents polítiques del Govern vallenc. L’últim partit que entrava un regidor al consistori era Ciutadans, que va assolir 818 vots. Fora es van quedar el PP amb 346 vots, i Podemos amb 296.

    Junts per Valls, ERC, PSC i CUP opten a tornar a tenir representació al consistori, mentre que Ciutadans no ha pogut fer llista per tornar-ho a intentar. El PP intentarà captar algun d’aquests vots que va aconseguir Ciutadans el 2019, ja que els votants no tindran l’opció de tornar a votar el partit. Podemos tampoc ha presentat cap candidatura per aquestes municipals.

    Valls és l’únic municipi de l’Alt Camp on dos partits d’extremadreta intentaran aconseguir representació. Per una banda, VOX concorre a les eleccions municipals, igual com ho fa en altres punts del territori, però qui també es presenta és el Front Nacional Català. Ja ho va fer a les eleccions a la Generalitat, quan no van arribar ni a la vintena de vots, mentre que VOX en va obtenir 433. Finalment, l’últim partit que es presenta és Valents, que també ho fa per primer cop, i que vol intentar captar algun vot de centre.

    La desfeta de Ciutadans, i de Podemos, obre la porta que hi hagi l’entrada d’un nou partit a l’Ajuntament. També pot afavorir que el PSC pugui sumar algun vot més, i augmentar el nombre de regidors. S’haurà de veure cap on va aquest percentatge de vots, que el 2019 van sumar més d’un 10%. És cert que s’augura una participació més baixa que el 2019, perquè el context és molt diferent del de fa quatre anys, i també es veurà el 28 de maig a qui beneficia aquest fet.

    Valls encara unes eleccions municipals després de quatre anys on han sigut capaços de mantenir un pacte entre Junts i ERC, tot i les opinions diferents que tenen en diversos àmbits. Viu els comicis esperant la inauguració del Museu Casteller, tot i que ja està en procés d’adjudicació l’empresa que gestionarà tot l’equipament. També ho fa en un moment on la seguretat i els problemes al Barri Antic creen malestar entre els veïns i les veïnes, que a més demanen solucions per la seva degradació. Però també alguns projectes comencen a agafar forma com la llar de jubilats a Ca Xapes, o la nova Escola de Música Robert Gerhard. El diumenge 28 coneixerem els nous representants.

    Comentarios
    Multimedia Diari