Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’Espluga de Francolí recupera el toc manual de les seves campanes

Énguany a més es compleixen 25 anys de la restitució de les de l’esglèsia vella

| Actualizado a 27 julio 2022 07:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Espluga de Francolí recupera per la Festa Major de Sant Abdon i Sant Senén, el toc manual de campanes, desaparegut l’any 2000 arran de l’automatització de les cade l’església nova.

Enguany, a més, es compleixen 25 anys de la restitució de les campanes de l’església vella, després del seu abandó a finals del XIX. L’Ester i la Cristina, que és com es van batejar (nom de les filles dels padrins Teixidó-Salvadó), van col·locar-se —procedents del monestir de Poblet— el 1997 amb motiu dels 700 anys de l’església vella.

Per iniciativa popular, amb el suport de la parròquia i de l’Ajuntament, un col·lectiu d’espluguins amb l’assessorament de campaners de Montblanc, Valls i Tarragona, han impulsat el projecte, que va consolidar-se amb l’exposició Tocant el cel amb una corda: les campanes de la Conca de Barberà celebrada fa uns mesos.

La parròquia va reactivar tasques de manteniment de les 7 campanes de la vila, a les quals cal sumar la campana de l’ermita i la campana històrica de 1717 recuperada de l’antic convent dels Pares Paüls, que es vol restituir en un futur. La col·laboració altruista del padrí de les campanes, Trini Teixidó, i del ferrer de Cal Biel, Valentí Martí (que ja van participar en la col·locació de les campanes de 1997) ha fet possible la restitució dels batalls de l’església vella i la preparació, per al toc manual, de la campana grossa de 1888, dedicada a Sant Abdon i Sant Senén, silenciada des de fa anys per una avaria al motor.

Els membres de l’Agrupament Escolta l’Estornell seran els encarregats de fer-les sonar el dijous 29 de juliol, per la vigília de Festa Major, durant el repic de les 12 del migdia i la disparada de salves. També el diumenge 31 de juliol a dos quarts de 12 del migdia, quan es farà el toc d’ofici desdel campanar de l’església vella; a les 12 per l’entrada de la bandera de la vila, i a la una del migdia, per la sortida i posterior entrada dels Sants Patrons amb el seguici popular i tradicional.

Es recuperarà el sentit informatiu de les campanes, ja que el primer repic de la campana Antònia de l’espadanya, en el moment de la consagració de l’Eucaristia, significarà el primer avís per la imminent sortida dels Sants. El segon repic de l’Antònia suposarà la sortida immediata a la plaça. A continuació, iniciarà el repic la campana grossa de Sant Abdon i Sant Senén, per avisar de la sortida dels Sants.

Amb quatre salves, s’activarà el repic de la resta de campanes i començarà la cercavila. A la tornada dels Sants Patrons, les campanes tornaran a repicar, totes alhora, durant l’esclat de festa i pirotècnica que suposarà l’entrada de sant Abdon i sant Senén a l’església vella.

En paral·lel, la revisió dels tocs automàtics ha permès recuperar dos tocs tradicionals, seguint els registres històrics documentals. D’una banda, s’ha recuperat el toc tradicional de l’Àngelus, que fins ara es feia amb el ventat de la campana Trinitat. A partir d’ara, el ventat el farà la campana Miquela. El toc de l’Àngelus, recuperarà el format històric: tres tocs de campana, tres vegades, un per cada Ave Maria, i al final, 9 tocs de la campana petita (Montserrat) i un repic general . Aquest toc de pregària, sona també, des d’ara, a les 9 del matí i a les 8 del vespre, recuperant la històrica litúrgia de les hores.

Comentarios
Multimedia Diari