Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La cultura popular, a debat amb la Universitat de l’Alt Camp

La iniciativa ja ha començat amb tres cicles de diferents temàtiques que inclouen dues o tres xerrades amb diverses persones

24 mayo 2024 11:14 | Actualizado a 26 mayo 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja fa un temps que va néixer la Universitat de l’Alt Camp. Es tracta de diferents cicles de xerrades que pretén ser un punt de debat, i d’obrir espais on poder posar en dubte diferents qüestions.

De moment, s’ha dividit en tres cicles de diferents temàtiques, i cada un inclou unes tres xerrades. A hores d’ara estan parlant sobre la cultural popular. De fet, la primera conferència es va fer el passat 7 de maig i va portar com a títol ‘Els usos de la cultura popular. De subaltern a l’intangible’ amb la presència de l’antropòleg Manuel Delgado.

Rubén Martínez González, un dels organitzadors d’aquesta universitat popular, explica que «va ser un èxit», i va permetre que es posessin sobre la taula algunes preguntes.

Quin ús s’ha fet de la cultura popular? Què és la cultura popular i tradicional? O fins i tot: quantes vegades s’ha de repetir alguna cosa perquè es consideri cultura popular? Aquestes són algunes de les preguntes, i alguns dels debats que es van obrir.

De fet, ja només començar va costar definir què és la cultura popular. I això fa que Martínez consideri que «va ser molt positiu» per poder-ho veure des de diferents perspectives. Només començar ja va costar definir què és la cultura popular.

L’organitzador de la Universitat Popular de l’Alt Camp, explica que van triar aquesta temàtica, perquè precisament a Valls, «la cultura popular és el sancta sanctorum, com un tòtem que tothom balla al seu voltant», comenta Martínez.

Això fa que considerin que és interessant poder obrir debats al seu voltant, i preguntar-se, almenys, quin paper té. L’organitzador assegura que aquest és el principal objectiu de la universitat, a més de dubtar-ho tot. A més afegeix, que des del casal la Turba també tenien aquest debat, i veu interessant que s’hagi obert a través d’aquesta Universitat.

Les xerrades sobre la cultura popular continuaran avui. Es parlarà de gestió, sota el títol ‘Cultura autogestionada i tradicional’ de la mà de Bewis de la Rosa, investigadora i artista multidisciplinari, i membres del Comitè Organitzador de la Festa Alternativa de Manresa, pionera del model que s’ha replicat arreu de Catalunya, i la més antiga.

L’última xerrada que es farà d’aquest cicle sobre la cultura popular serà el dia 7 de juny, als voltants de Sant Joan, perquè així com comenta Martínez, són les dates on la cultura popular rellueix, ells mateixos hi participen, i volien que el debat coincidís amb la Festa Major del municipi.

Un cop acabi aquest cicle, n’hi ha dos més que ja estan pensats i organitzats. El segon debatrà, i deixarà preguntes sobre la taula envers la transició ecològica. No tractaran el fet de si s’ha de tirar endavant, o no, sinó com s’està fent, i anar més enllà del «catastrofisme», veure quines solucions hi ha, i les diferents postures envers allò que hem de fer.

Ja a principis del 2025 des de la Universitat Popular volen posar sobre la taula, també amb tres cicles de xerrades, el feminisme. Un debat que té moltes visions, i que volen que es preguntin totes les persones que assisteixin.

Els organitzadors de la Universitat Popular de l’Alt Camp es mostren molt satisfets amb aquesta iniciativa, i també amb l’acollida que ha tingut per part de tota la ciutadania. Volen que aquests cicles es vagin tornant habituals, i anar-los augmentant.

Unes 40 persones van assistir a la primera conferència que es va fer el passat 7 de maig
Comentarios
Multimedia Diari