L’Hort de les Salamandres, a Querol, millora l’habitat i els accessos

Ja estan definides les dotze basses per als anfibis i també s’han instal·lat escales entre els diferents nivells perquè escoles i particulars puguin visitar l’indret amb més facilitat

| Actualizado a 11 octubre 2021 11:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els nens i nenes de l’escola de Pla de Manlleu van estrenar la setmana passada el remodelat Hort de les Salamandres, un espai situat al terme municipal de Querol, al costat del riu Gaià, ple de basses amb l’objectiu de facilitar l’habitat i la reproducció d’aquest amfibi en particular i en general de tots. Els visitants van poder veure les dotze basses que hi ha –de diferent mida i profunditat– així com la millora d’accessos que s’ha fet enguany, amb perspectives que l’indret pugui ser visitat tant per centres educatius com per particulars.

L’any 2018, l’Ajuntament de Querol i l’Associació Mediambiental la Sínia van signar un acord per realitzar actuacions de millora en diversos punts d’aigua del municipi, que són l’hàbitat de moltes espècies d’amfibis i en especial, de la salamandra. Alguns d’aquests espais són les fonts de Querol i d’Esblada o les basses de Saborella i l’Albereda, entre d’altres. El conveni té una durada de quatre anys, prorrogables.

Desbrossament

Després de la cessió dels horts a l’Ajuntament, va començar la tasca de desbrossament de la zona, situada entre el nucli urbà i el riu Gaià. La feina va començar en certa forma l’any passat amb la intervenció d’un camp de treball, quan es va fer una primera bassa. Enguany ja són dotze –tot i que alguna encara s’ha d’arranjar– les previstes perquè hi puguin habitar els amfibis, els animals amb un perill d’extinció més alt degut a la destrucció del seu hàbitat, recorda el coordinador de l’Associació Mediambiental la Sínia, Hèctor Hernàndez, i l’alcalde de Querol, el llicenciat en Ciències Ambientals i enginyer Tècnic Agrícola, Jordi Pijoan.

L’Hort de les Salamandres ocupa actualment uns 2.500 metres quadrats –un quart d’hectàrea– repartits en diferents nivells, al costat del camí que va cap al Gorg Negre i Santa Coloma de Queralt. Gràcies als treballs d’enguany s’han posat escales per poder accedir a tots ells. Això ha estat essencial per facilitar la visita. Les dotze basses –totes artificials menys una– portaran cadascuna el nom de castells que estan al llarg del riu Gaià: Saborella, Pinyana, Queralt, Rodonyà, etc.

Durant aquesta tardor està previst la col·locació de diversos plafons, un d’ells a la recepció per explicar –amb fotos, dibuixos i text– el que el visitant trobarà a la zona. Un altre descriurà per exemple els hàbitats i el cicle reproductor dels amfibis. I en un s’explicarà el cicle de la salamandra –a l’octubre fa la posta d’ous a l’aigua i al cap de quatre o cinc mesos surten les cries–. També està prevista la instal·lació d’una barana de fusta que anirà fins la part inferior. En el futur es pretén arribar fins el riu.

De moment, nombroses escoles ja s’han interessat per fer la visita. Tindran un monitor de l’Associació Mediambiental la Sínia, que els farà un recorregut per l’indret. Els particulars que hi vulguin anar, ho poden fer directament.
 

Comentarios
Multimedia Diari