L’immoble de Ca Ferran i el seu entorn podrien amagar l’antiga sinagoga de Valls

L’Ajuntament ha iniciat el procés per valorar si compra aquest edifici de la zona del call jueu catalogat com a BCIL

20 septiembre 2021 18:30 | Actualizado a 21 septiembre 2021 05:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’immoble conegut com a Ca Ferran, a Valls, i el seu entorn podrien amagar les restes de l’antiga sinagoga. Aquesta és la sospita que es té i que podria resoldre’s en uns mesos, ja que aquestes edificacions estan en tràmit per poder passar a mans municipals. Això permetrà fer un estudi arqueològic i verificar si realment hi ha aquestes restes. L’objectiu de la compra, però, seria per ubicar hi un equipament cultural i dinamitzar aquesta zona.

L’Ajuntament acaba d’iniciar el procés per adquirir l’edifici de Ca Ferran, ubicat al número 17 de carrer de l’església i les dues finques contigües, corresponents als números 13 i 15 de la mateixa via.

La Junta de Govern Local ha acordat iniciar l’expedient administratiu que inclourà l’estudi de valoració dels immobles i en funció dels informes tècnics i jurídics es podrà copsar la conveniència de la seva compra.

Des del Consistori estan molt interessats en poder adquirir aquests tres edificis pel seu valor patrimonial i també per la seva ubicació estratègica. Els immobles comuniquen amb el carrer dels Jueus i «són una peça important per tenir connectivitat amb aquesta zona», explica al Diari la regidora d’Urbanisme, Sònia Roca.

Els edificis es troben en desús des de fa diversos anys, però els propietaris els han anat mantenint durant aquest temps, per la qual cosa estan força ben conservats. Els responsables de les cases, que són els mateixos en els tres casos, tenen un gran interès en tancar la venda amb l’Ajuntament.

Cases connectades

En el cas de Ca Ferran, l’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). «Hi ha una planta noble, a dalt hi ha les golfes i un pati que comunica amb el carrer dels Jueus», diu Roca. Els tres immobles, però, tenen alguna connexió a l’interior entre ells i estan units per estances. «Hem d’apostar-hi, ja que els edificis es troben a l’entorn del Bé Cultural d’Interès Nacional de l’església de Sant Joan», afegeix.

Un cop es pugui formalitzar la compra s’haurà de dur a terme el corresponent estudi arqueològic i es podrà copsar si realment es troben les restes de l’antiga sinagoga en aquesta part del carrer, ja que estaria situada en aquest punt. «Seria molt important que la trobéssim. Tot el projecte és molt interessant», manifesta la regidora.

El plantejament que té l’Ajuntament per aquests edificis és rehabilitar-los i enderrocar les parts que puguin estar en mal estat. Pel que fa al seu ús en el futur, encara s’ha d’estudiar, però la idea principal és que pugui esdevenir un equipament cultural per a la ciutat, que tindria relació amb el call jueu, tot i que encara no s’ha decidit. «Si trobem la sinagoga encara tindria molta més força», apunta Sònia Roca.

Des del Consistori esperen enllestir la compra abans d’acabar aquest any, però primer s’ha d’engegar aquest procés previ que s’està fent ara per veure la conveniència d’adquirir els tres edificis.

Comentarios
Multimedia Diari