Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Milloraran l’accessibilitat de l’entrada a les Coves de l’Espluga de Francolí

    Les actuacions, que formen part del projecte de valoració patrimonial i socialització dels gravats paleolítics, també preveuen la consolidació de la part inferior de la muralla medieval

    06 abril 2024 19:31 | Actualizado a 07 abril 2024 18:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha aprovat definitivament el projecte d’adequació dels accessos a les Coves de l’Espluga, les cavitats naturals subterrànies que transcorren per sota del municipi. L’objectiu principal de l’actuació és millorar l’entorn més immediat de l’entrada al jaciment.

    «Millorarem la seguretat i l’accessibilitat de la rampa de la Cova de la Font Major perquè no hi hagi tant de desnivell –ha comentat Maria Castelló, coordinadora de l'àrea de Turisme i les Coves de l’Espluga–. Encara que ara les coves siguin accessibles per a persones amb mobilitat reduïda, es dotarà de més seguretat l’evacuació en cas d’incidents».

    També es col·locarà un tanca de seguretat a la zona de l’entrada i a la zona del monòlit, per tal d’ordenar i protegir el monument enunciatiu del jaciment de les Coves. Des de Turisme han assegurat que està previst que les actuacions finalitzin aquest any.

    Castelló ha apuntat que dins del projecte hi ha altres millores en la instal·lació elèctrica i la il·luminació de les coves. «La instal·lació de l’enllumenat és antiga. El que es pretén és que sigui més actual i també que hi hagi més punts de llum a l’interior».

    Potenciar l’entrada natural

    Aquesta iniciativa forma part del projecte de valoració patrimonial i socialització dels gravats paleolítics, on s’estan duent a terme una sèrie d’accions entre el 2023 i el 2024. El següent pas era la retirada d’alguns dels elements que es van fer amb la museïtzació del 2012. «Hi havia una xapa que simulava una excavació arqueològica. Això ja ho hem tret per tal de donar visibilitat a l’entrada natural de la Cova de la Font Major i integrar la boca de la cova a l’entorn més immediat», ha assenyalat la coordinadora de les Coves de l’Espluga.

    Arran de la descoberta dels gravats paleolítics també es proposa neutralitzar l’entrada, que és per on accedeixen els visitants a la cavitat. Paral·lelament, es preveuen altres accions per la millora de l'accés com la consolidació de la part inferior de la muralla medieval, o fer l’entrada més atractiva pels visitants, amb la instal·lació de bancs a la zona d’accés.

    D’altra banda, es posaran uns plafons informatius del segle XX explicant els usos que van tenir les coves fins avui dia. «Dins de la cova s’expliquen les diferents èpoques en què va estar habitada, però del segle XX no hi ha res d’informació», ha recalcat Castelló.

    També ha apuntat que a la cova hi va haver molta activitat durant aquesta època. «Abans de la guerra, la Cova de la Vila es va utilitzar com a celler, on es produïa el vi Francolí. Després també es va fer servir com a magatzem per al polvorí o per cultivar-hi xampinyons».

    Comentarios
    Multimedia Diari