Pena mínima per a un home que foradà un oleoducte per robar querosè

L’Audiència Provincial l’ha condemnat a pagar una multa de 1.845 euros com autor de quatre delictes

05 diciembre 2021 19:10 | Actualizado a 06 diciembre 2021 12:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Audiència Provincial de Tarragona ha condemnat a una pena mínima un home que fa vuit anys va perforar un oleoducte al seu pas pel Rourell per robar querosè. La sentència reconeix que els fets van generar un greu risc de deflagració i també de contaminació, tant a la terra com als aqüífers de la zona.

Després de l’acord de conformitat al qual van arribar les parts –el fiscal, l’acusació particular i la defensa–, es va imposar a l’acusat el pagament d’una multa de 1.845 euros per quatre delictes: robatori amb força –tres mesos de presó, que se substitueixen per una multa de 540 euros–, temptativa de robatori amb força –45 dies de presó, que es canvien per una multa de 270 euros–, un delicte contra el medi ambient –també 45 dies de presó, que es canvien per una multa de 270 euros i una altra de 225– i finalment un delicte de manipulació de material inflamable –45 dies de presó, que es canvien per una multa de 270 euros i una altra de 270 euros–.

S’ha tingut en compte l’atenuant de dilacions indegudes. El processat haurà de pagar les costes del procés i també les de l’acusació particular. Aquesta deixa la porta oberta per presentar una demanda davant la jurisdicció civil, segons es recull en la sentència emesa per la Secció Segona de l’Audiència de Tarragona

L’acusat és un ciutadà romanès amb antecedents penals. La sentència declara provat que en una hora no determinada del 25 de març de 2013, però abans de les cinc de la tarda, l’acusat –junt amb una altra persona que es troba desapareguda– va perforar l’oleoducte de l’empresa CLH, a punt quilomètric 4,5, dins el terme municipal del Rourell, a l’Alt Camp. La seva finalitat era obtenir el querosè que circulava pel seu interior. El diàmetre de la canonada era d’uns 40 centímetres i el de la perforació, d’uns dos.

Com a conseqüència de la perforació es va originar un sortidor de combustible de més d’un metre d’altura, que es va escampar pels camps, fins que la fuita va ser detectada per l’empresa. Van resultar afectats uns 4.000 metres quadrats de terres.

L’operació va generar un gravíssim risc de deflagració i de contaminació de terres i aqüífers, tot i que la contaminació patida va ser de caràcter lleu. En cas de deflagració, el radi d’afectació de l’incendi hauria estat de 151,3 metres. La quantitat de producte vessat va ser d’uns 4.000 litres de querosè. Mitja hora després de detectar-se la fuita es va activar el Pla d’Emergències del Sector Químic de Tarragona.

Des de l’1 de març, l’acusat havia vingut realitzant tasques d’eliminació del recobriment de l’oleoducte per aconseguir l’extracció de combustible, ocasionant danys en la seva estructura.

El total de danys ocasionats a la companyia CLH puja a 197.628,43 euros. D’aquests, 67.800,68 corresponen a la reparació del tram afectat, 127.394,15 a la indemnització a tercers i remediació ambiental, i finalment 2.433,24 al cost del valor del combustible sostret i perdut en el vessament.

Comentarios
Multimedia Diari