Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Quan conrear la terra ajuda a la cohesió social a Montblanc

    Es compleixen deu anys dels Horts Socials Ecològics, pensats perquè les persones vulnerables poguessin cultivar verdura per a consum propi

    11 septiembre 2022 18:19 | Actualizado a 12 septiembre 2022 11:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    L’any 2012 naixia a Montblanc el projecte Horts Socials Ecològics, dirigit a persones amb pocs recursos. L’objectiu era que tinguessin un tros de terra on poder conrear els seus aliments i també com a forma de cohesió social. Deu anys després, la iniciativa vol donar un pas mes. Es busquen terrenys perquè les persones vulnerables que fa dos anys que estan en el projecte –i que han de deixar la seva parcel·la– tinguin un lloc on continuar l’activitat.

    El projecte va sorgir de gent particular, recorda Joan Casellas, que era regidor en aquell moment –i responsable de la iniciativa– i ara n’és un dels usuaris –les parcel·les que no s’ocupen per gent necessitada les pot llogar qualsevol montblanquí–. «Un seguit de gent va veure necessari que Montblanc tingués aquests horts socials, igual que altres municipis». Per això, van anar a visitar-ne d’altres, com els d’Altafulla i Torredembarra, «vam veure el model i el vam adaptar a aquí».

    Fa deu anys, la iniciativa va ser una col·laboració entre Càritas Montblanc, l’Associació Xicòria, l’Ajuntament de Montblanc i els Serveis Socials del Consell Comarcal. Actualment ho porta la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament amb el suport de la Cooperativa Agroecològica l’Aresta.

    Al costat del nucli urbà

    Van trobar uns terrenys al costat del nucli urbà, a prop de l’estació de tren, l’Hort del Portuguès, cedits per una empresa –al costat d’un es feia l’Acampada Jove a l’estiu-. Està dividit en 14 parcel·les, cadascuna de 60 metres quadrats.

    Caselles diu que no se n’han fet més per no trobar-se en ple estiu amb problemes d’aigua. Al ser conreu ecològic no es poden utilitzar ni herbicides ni glifosats. En el tema de l’adob, la majoria prové de la planta de compostatge que té el Consell Comarcal i una petita part la fan els usuaris allí mateix.

    L’hort social té una doble funció. Per una part, promoure el consum de productes frescos i de km0 per part de famílies que tenen problemes per arribar a final de mes i, per altra, promoure la convivència de les persones en risc d’exclusió social. Aquestes són bàsicament de Montblanc, diu al Diari Santi Porta, regidor de Manteniment d’Edificis Municipals, Medi Ambient i Ecologia, Salut i Pedanies de l’Ajuntament de Montblanc.

    Es busquen terrenys perquè les persones han d’abandonar la finca al cap de dos anys

    La majoria dels usuaris no tenien experiència ni coneixements per portar l’hort. Però això, han rebut unes nocions per parts de joves –també hi ha alguna llicenciada– que els han donat les nocions per tirar endavant amb els seus conreus. Per això, reben el suport de la cooperativa agroecològica l’Aresta. Cada tres setmanes, dones dues hores de formació teòrica i pràctica. També hi ha un seguiment individual de les parcel·les per acompanyar en el bon desenvolupament del maneig del tros de terra.

    Les lliçons

    Precisament, aquestes lliçons són molt lloades per Joan Casellas: «Els tècnics fan molt bona feina. El saber tradicional de la pagesia, de cuidar les plantes, el tipus d’adob, s’ha anat perdent. Ara costa trobar gent que sàpiga treballar l’hort».

    Actualment, de les catorze parcel·les, deu estan ocupades per persones vulnerables i les restants quatre, no. Els usuaris d’aquestes darreres paguen una quota anual de 150 euros com a contraprestació simbòlica. Aquest és el cas de Joan Casellas, que té plantat tomàquets, pebrots i albergínies.

    Qui sí que va entrar com a usuari de l’hort a través dels Serveis Socials fa tres anys és Abdelkader Belkhader. Aquest marroquí de 45 anys confessa que la idea va venir de la seva muller, Fàtima. «Li agraden molt les coses ecològiques, perquè saps el que menges», diu.

    Ell també té plantat tomàquets, tomacons, albergínies, pebrots, bajoques, blat de moro, plantes medicinals, «una mica de tot». Comenta que tenia uns mínims coneixements de com portar la terra però que la majoria d’aspectes els va aprendre aquí.

    L’usuari

    Afirma que portar un hort «és molta feina», i més tenint en compte que és ecològic. No té una rutina d’anar-hi a una determinada hora perquè ell treballa a torns a una empresa. Comenta que també l’ajuda la seva dona. Ara ha d’abandonar l’hort perquè els usuaris socials de l’hort, al cap de dos anys d’estar-hi, han de deixar-ho. A ell li agradaria continuar «per sempre».

    Precisament, per donar continuïtat a aquesta tasca, l’Ajuntament de Montblanc, el Consell Comarcal de la Conca de Barbera i la cooperativa l’Aresta estan buscant horts per conrear arreu de la comarca. Han de ser espais aptes per poder tenir un hort, que estiguin al terme de Montblanc o rodalies i que disposin d’aigua.

    «S’estan buscant entre set i vuit horts, que són els que necessitem per continuar amb aquesta tasca», diu Santi Porta. Per això, anima a totes aquelles persones que no facin ús d’un hort o una parcel·la, «que tingui aigua, això és primordial» i que el vulgui veure fent goig, «que es posin en contacte amb nosaltres i farem de mitjancers amb els usuaris.

    De moment, unes cinc persones ja han mostrat interès en cedir el seu terreny per a aquesta iniciativa. Es recorda que a més de col·laborar amb el projecte i de cuidar i cultivar aquests espai en desús, es contribueix positivament a la gestió i prevenció d’incendis.

    Comentarios
    Multimedia Diari