Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Recopilar els records de 50 anys darrere els taulells

    El Centre d’Estudis del Gaià ha publicat un llibre amb un recull d’articles i entrevistes sobre comerços de Vila-rodona que van tancar entre el 1970 i el 2020

    23 diciembre 2023 17:52 | Actualizado a 24 diciembre 2023 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Els llibres són eines poderoses que poden servir per aprendre coses noves o per fer volar la imaginació. Però també són una forma de deixar escrites les memòries i els records, perquè algú un dia pugui llegir els temps passats. Això és el que han aconseguit des del Centre d’Estudis del Gaià amb un nou llibre titulat Darrere el taulell. 50 anys de botigues a Vila-rodona (1970-2020).

    Aquest treball sorgeix fruit d’una exposició sobre alguns comerços del municipi que es va inaugurar l’any 2021, coincidint amb la Fira de Vila-rodona i amb el 25è aniversari del Centre d’Estudis del Gaià. «Aquell dia ja va sorgir la idea de convertir l’exposició en un catàleg o en un llibre», explica Serra Rabadà, coordinadora del llibre.

    En l’actualitat hi ha 13 botigues a Vila-rodona, que també estan recollides al llibre

    La part central de l’exposició era una simulació del carrer Major de Vila-rodona amb fotografies i un plànol que situava els comerços documentats durant els 50 anys. Des d’aleshores, es va iniciar un projecte que ha durat dos anys i que ha comportat una recerca més àmplia per incloure alguns establiments. «Ens vam quedar amb ganes de continuar estirant el fil i llavors vam decidir fer entrevistes a una sèrie de persones que havien portat negocis», comenta Rabadà.

    El llibre s’estructura en dues parts, per una banda, articles sobre diferents temàtiques relacionades amb els comerços, i per l’altra, entrevistes orals als antics botiguers. El recull aplega tots els establiments que van anar tancant durant aquell període de temps, dividits per categories segons si eren peixateries, carnisseries, forns o farmàcies, entre d’altres.

    La característica principal és que estava centrat en la venda al detall. «Aquesta va ser una de les qüestions que ens van sorgir durant la recerca i vam limitar-ho a botigues. Si haguéssim entrat en elements com els bars o els artesans, la llista hauria crescut exponencialment».

    Una seixantena de comerços

    En total han documentat 50 locals on hi ha hagut 68 comerços que van tancar entre el 1970 i el 2020. Al llibre, l’equip del Centre d’Estudis del Gaià va representar nou negocis a través de les entrevistes als botiguers i botigueres que havien estat durant molts anys darrere els taulells. «Ens van explicar moltes coses que ara no existeixen i d’una manera de funcionar molt diferent. De quan a les cases no hi havia neveres o de quan la gent tenia el ramat».

    Cal Toni i Cal Tit eren carnisseries, a Cal Domingo dels Ous es venien productes animals i d’horta. Cal Floreal i Cal Platon eren dos forns, a Cal Calella elaboraven i distribuïen begudes i Cal Moniqueta era una merceria. Aquests són els negocis que, juntament amb la Xurreria, apareixen a Darrere el taulell, negocis que també es van moure de lloc, perquè en un començament totes les botigues es concentraven al carrer Major.

    «Cada portal era un negoci i damunt hi vivia la mateixa família. Això ara ha canviat perquè el poble ha crescut, les botigues s’han desplaçat i aquest model de viure a la rerebotiga ja no el trobem», detalla Rabadà, qui també apunta com amb el pas de les dècades «es veu com van disminuint el nombre d’establiments al municipi».

    En aquest sentit, assegura que la idea del llibre era fer un recull dels establiments a Vila-rodona que han anat desapareixent, però també reconèixer que hi ha 13 botigues obertes avui. «Els hi devem molt, perquè justament durant la Covid-19 vam ser dels pocs pobles que ens vam poder autoabastir». En definitiva, l’objectiu principal ha estat reconèixer la tasca d’aquestes persones i que la informació valuosa que han deixat com a testimoni quedi per a les generacions futures.

    ‘Darrere el taulell. 50 anys de botigues a Vila-rodona (1970-2020)’ es pot adquirir a diversos establiments de Vila-rodona o bé a través del Centre d’Estudis del Gaià.

    Comentarios
    Multimedia Diari