Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Santa Oliva treballa per recuperar el seu ball parlat

Després d’haver descobert el Ball de l’Espinel·la, l’Associació per a la Difusió de la Història de Santa Oliva (Adhso) vol intentar fer una representació durant la Festa Major d’enguany

18 junio 2023 10:17 | Actualizado a 18 junio 2023 11:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Associació per a la Difusió de la Història de Santa Oliva (Adhso) vol recuperar el ball parlat de l’Espinel·la durant la Festa Major d’aquest estiu. Els historiadors Salvador Arroyo, Joan Latorre i Marc Casellas havien trobat informació que apuntava que el ball de l’Espinel·la s’hauria representat al municipi baixpenedesenc cap a l’any 1877.

Després d’una recerca exhaustiva s’han extret documents que demostren la representació d’aquest ball sobre bandolers amb despeses a l’Ajuntament de vestuari i material com pólvora per a les armes.

La protagonista d’aquesta història és Espinel·la de Casp, una bandolera aragonesa. «És la història d'una dona que es fa famosa per la violència que perpetra per allà on passa. Al llarg del ball es carrega unes 12 persones», explica Marc Casellas, un dels historiadors vinculats al projecte.

L’obra té molta violència física, hi ha assassinats, robatoris i violacions. La fins ara regidora de Cultura de l’Ajuntament de Santa Oliva, Mònica Mayor, assegura que en les reunions prèvies per mirar de tirar endavant la recuperació del ball es va decidir adaptar el guió de l’obra perquè no fos tan directe ni violent. «S'ha fet una adaptació al que seria la vida al poble en aquell moment i la música i els personatges perquè les entitats que tenim puguin fer el ball».

Implicació popular

En aquest sentit, Casellas també referma la idea que «les entitats culturals de Santa Oliva puguin recuperar-lo i fer-lo seu». És per això que des de l’Associació per a la Difusió de la Història de Santa Oliva (Adhso) s’encarreguen de buscar veïns i veïnes interessats a participar-hi. Es necessiten persones d’àmbits diversos que puguin col·laborar, ja sigui per afició a la interpretació, la narració, la dansa, la música, la costura o el maquillatge.

«Recuperar i actualitzar el ball parlat que es va interpretar a Santa Oliva ara fa quasi 150 anys és una tasca creativa, quasi d'investigació detectivesca, doncs les úniques pistes de les quals disposem són una relació de despeses en materials i vestuari i la trama argumental copiada del Ball de l’Espinel·la», subratlla Jordi Baseda, membre de l’organització.

L’objectiu de recuperar el ball és poder tenir en compte els antecedents d’una tradició festiva al municipi, però alhora reactualitzar-ne la trama, a causa de la falta d’informació que hi ha sobre la història.

Encara que no volen fer spoilers del final, des de l’Adhso comenten que l’argument principal amb l’obra adaptada és la reivindicació de la figura femenina i una història d'amor.

Crida a la població

Poder recrear-ho aquest any «és molt difícil», però ja s’ha fet una crida a col·laborar entre les entitats implicades, com els Diables, les Espurnes i el ball de bastons Picadits, i també a la població en general. Segons Baseda, els guionistes «han fet mans i mànigues per simplificar el treball d'actors» i també manifesta que volen intentar que surti aquest estiu, encara que ho veuen complicat. «El temps ens obliga a la precipitació, tot i això, alguna cosa tindrà cabuda durant la Festa Major per presentar o interpretar la peça teatral».

Baseda conclou que «la troballa de ball parlat que, en principi, pot semblar un tema menor, pot donar una empenta al teixit associatiu del poble i a una major implicació en temes culturals».

Comentarios
Multimedia Diari