Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Transformar el món fent-lo més sostenible

El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí va acollir la cinquena edició del FES, un festival destinat a personal docent i a famílies, que ha concentrat en dos dies propostes i experiències úniques per treballar amb els més menuts

29 octubre 2023 08:42 | Actualizado a 29 octubre 2023 09:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Museu de la Vida Rural es va omplir de persones en la darrera jornada del FES, el Festival d’Educació per la Sostenibilitat, una experiència única dirigida a famílies i a professionals de l’educació. Les portes de l’equipament cultural es van obrir a les deu del matí i, tot just a l’entrada, una roda de fira gegant donava la benvinguda als assistents.

Sens dubte va ser l’atracció principal de l’esdeveniment. ‘La Belle Roue’ és un cavallet giratori de fusta que funciona només amb la força manual de les persones que el fan voltejar. Aquesta peça, de mides gegants i feta amb fusta de boscos europeus, és una iniciativa ecològica i solidària promoguda per l’Associació L’art des Show.

Aquesta organització, vinguda directament des de França, promou accions col·lectives i participatives que tenen una vocació cultural i social. Els més petits feien cua amb els seus acompanyants per pujar-hi, els pesaven en una balança per tenir en compte el pes total a suportar, i finalment, seien als bancs esperant ser enlairats cap al cel.

Amb la força de les mans i ajudats per lainèrcia dels pesos, els membres de L’art des Show feien funcionar l’estructura com per art de màgia. Ja dins del museu, els tallers i activitats van començar a partir de dos quarts d’onze. El primer de tots va ser el Contacontes ‘La revolta climàtica dels contes’.

$!Durant el dia es van dur a terme tallers infantils, com el de ‘Plantes aromàtiques’ de la cooperativa Els Corremarges. Foto: Roser Urgell

Els integrants de la companyia Vivim del cuentu, amb la titulació de “cuentistes”, van fer participar el públic, tant petits com grans, en una història on els personatges dels contes més coneguts van agafar rols completament diferents. Van comentar temes d’actualitat sobre el planeta, el canvi climàtic i la preservació del medi ambient.

Al jardí del MVR, l’auca de jocs d’Ascó de l’Associació cultural Lo Llaüt esperava la quitxalla per divertir-se a través de jocs tradicionals que Joan Amades va recollir i publicar.

Concretament, eren propostes que es practiquen utilitzant elements de l’entorn natural i també domèstic, com closques de gla, macarulles i nous, o materials reciclats com les xapes. Una activitat que tenia per objectiu mostrar diferents formes de passar-ho bé fent servir elements que tenim al voltant.

Tallers infantils

A partir d’un quart de dotze del matí va arribar el torn dels tallers infantils de 3 a 8 anys, diverses propostes d’una hora de durada que van engrescar els nens i nenes participants. La importància de la gestió de l’aigua, el treball de la terra o l’ús dels recursos de l’entorn van ser algunes de les temàtiques tractades.

D’altra banda, la Cooperativa Els Corremarges van oferir un taller per a infants a partir dels sis anys sobre les plantes aromàtiques i els cinc sentits. Durant l’activitat, els assistents van conèixer i aprendre sobre varietats del jardí etnobotànic del MVR. Quan passaven uns minuts de les dotze, va començar un altre dels moments més esperats del dia: el concert ‘Xiula Hits’ del grup d’animació infantil Xiula.

Després del dinar va ser el torn del taller ‘Petjada ecològica’ per part de Biela y tierra, una proposta amb la qual els infants van experimentar amb un termòmetre gegant sobre l’esgotament dels recursos naturals.

A les sis de la tarda, hora de berenar, tothom va estar convidat a pa amb xocolata. I amb la panxa ben plena, els assistents del FES familiar van acabar el dia amb l’espectacle de titelles ‘La botigueta’ de la Companyia Tanaka Teatre. El públic va ajudar als clients d’aquest establiment peculiar a fer una bona compra, saber què hi ha al darrere de cada producte que adquirim i apostar per un consum responsable i sostenible.

Comentarios
Multimedia Diari