Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Un gran impacte econòmic per tot l’Alt Camp

La Gran Festa de la Calçotada és el tret de sortida oficial de l’època de calçots; es preveu que la temporada tingui una alta ocupació fins al mes d’abril, quan acaba

26 enero 2024 17:40 | Actualizado a 26 enero 2024 17:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La temporada de calçots per Valls suposa un impacte econòmic important, de 14 milions d’euros, amb 400.000 visitants. El regidor de Turisme, Joan Ibarra, assegura que és «un referent turístic molt important pel turisme d’hivern a Catalunya». Ibarra reivindicava que el «calçot és de Valls, i és de justícia que ho fem saber i en treiem pit». Per aquest motiu, vol reivindicar el fet de la calçotada al municipi i que «tothom se’n senti orgullós».

Si parlem d’impacte hem de fer referència als restauradors, que són un dels principals beneficiats de tot això. Judith Solé, presidenta de l’Associació de Restauradors de Valls, explica que és «una gran injecció de moral per tots ells», i que més tots els restaurants ja estan plens. Per tant, si no s’ha fet reserva, diumenge serà gairebé impossible trobar una taula en un dels restaurants de la zona, especialment si ofereix calçotades. La presidenta comenta que ja fa setmanes que n’ofereixen, però la Gran Festa de la Calçotada de Valls «és un punt d’inici». Calcula que fins a l’abril, aproximadament, l’ocupació serà del 95% i el 100%, i afirma que si hi hagués més locals «també s’omplirien».

Pel que fa als preus Solé explica que l’augment dels costos, com l’electricitat, la inflació dels productes o altres, ha provocat que s’hagin hagut d’augmentar. Així doncs, el menú calçotada s’ofereix entre uns 40 i 45 euros, cada establiment ho adapta a allò que ofereix, «hi ha locals que serveixen més carn, d’altres que menys», apuntava la presidenta. El regidor de turisme fa un apunt, i comenta que l’ocupació als hotels és molt similar a la dels establiments de restauració, i també afirma que si n’hi hagués més «n’ompliríem més».

Un dels moments més esperats és el Concurs de Menjar Calçots. L’any passat el guanyador va ser Adrià Wegrzyn, i se’n va menjar 221, amb un pes de 3.135 grams, sis més que el segon, que se’n va menjar 215. També tindrà lloc el concurs de salses, el de la mota més gran, i el de cultivadors de la IGP Calçot de Valls. En aquest últim els Figa Flawas, que treuen disc avui, ajudaran el jurat a triar quin és el guanyador.

Gran qualitat

«La sequera passa de llarg als calçots», afirma Dalmaci Clofent, portaveu de la IGP Calçot de Valls. En això, es refereix que és un conreu de regar, i que, per tant, se li aporta l’aigua que necessita, a més no té sequera acumulada, ja que es cullen a l’abril, perquè són «verdura d’hivern». Però sí que es veuen afectats per l’escalfament de la terra, i les altes temperatures. Tot i això, confirma que els d’enguany son d’una gran qualitat. Clofent vol arribar, per fi, als 20 milions de calçots, i comenta que enguany pot ser l’any, ja que «s’han conreat totes les hectàrees de la IGP Calçot de Valls», i per això estan en esperançats en poder-ho aconseguir.

Pel que fa als preus es mantenen, més o menys, igual que el passat 2023, entre els 18 i els 20 cèntims. Des de la lGP Calçots de Valls consideren que és un preu apte, i recorden que ells no poden dir res sobre el tema. Tot i això, consideren que «no ha de ser un impediment perquè la gent en mengi». Amb tot des de Valls ja ho tenen tot preparat per gaudir.

Comentarios
Multimedia Diari